Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in cadrul unei „Editii speciale” la TVR, ca in urma summitului de la Bruxelles nu s-a rezolvat criza, ci s-a depasit un moment critic. „Dupa ce suntem convinsi ca fluxurile de capital se vor mentine catre Romania, nu avem de ce sa ne temem ca tara va intra intr-un derapaj”, a dat asigurari seful statului.
Declaratiile presedintelui la TVR:
Sunt un politician realist. Nu mai pot decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejdea in dorinta Parlamentului de a continua procesele de reforma. La alegeri nu sunt atat de sigur ca romanii vor alege demagogii in defavoarea politicenilor care duc la reformarea tarii. Eu am incredere si in Guvern si in coalitie. Despre remaniere mai discutam dupa plecarea FMI.
Reactia Parlamentului la modernizare este pasiva. Noi dam doar datele negative, dar nimeni nu spune ca Romania este a doua tara din UE ca nivel de investitii. 7% din PIB este alocat investitiilor, de regula toate in constructii.
Toti spun ca ANAF trebuie sa faca mai mult, dar cea mai mare parte a evaziunii este intre cetatean si vanzator, care nu da bon fiscal. Nu e numai responsabilitatea statului, si cetatenii au responsabilitati.
Nu sunt de acord sa facem experiente pe spinarea altora. Responsabilitatea de a duce bugetul in perioada de criza este a Guvernului. Cei care vor sa mareasca de cinci ori venitul minim al salariatului lor sa o faca, dar pentru bugetari vor ramane la fel ca acum, pentru ca nu ne putem juca cu bugetul de stat. Responsabilitatea noastra este sa privim cu realism la situatie.
Pe medie, avem una dintre cele mai scazute fiscalitati din UE. La noi contributiile de sanatate sunt infinit mai mici decat in vechea Europa, impozitul pe venit, impozitele pe locuinte sunt mai mici.
Din ce stiu de la Guvern, nu au cum sa indexeze pensiile incepand cu 1 ianuarie.
Reducerile de personal vor continua in primul rand in administratie. Legislatia existenta face ca in fiecare luna numarul de salariati la stat sa se reduca cu aproximativ 5.000. Din ianuarie pana acum nu a existat luna cu reducere de personal mai mica de 5.000 de persoane fara concedieri.
Eu sunt de acord si cu FMI si cu UE care insista pentru privatizari. Sunt un adept al privatizarilor, dar nu un adept al datului gratis, de aceea optiunea mea a fost management privat, care intai sa faca societatea privatizabila, pentru ca apoi sa poata fi vanduta. Daca putem sa privatizam pe valori corecte, sunt un adept al privatizarii. Cu experienta Petrom, spun ca incercam sa vindem daca obtinem pretul corect.
Este o falsa impresie ca imprumutand mai mult poti cheltui mai mult, pentru ca dobanda te ajunge din urma. Daca am tine-o inainte pentru ca avem voie sa facem deficit 3%, in 2015 am ajunge sa imprumutam cat valoarea unui buget de stat. Anul acesta imprumuturile pentru acoperirea deficitelor si plata datoriilor pe care le aveam ajung la 13,2 miliarde de euro.
Din acest cerc vicios se poate iesi doar prin excedent la buget, altfel creditele se rostogolesc. Peste un numar de ani am putea ajunge unde e Grecia. Incepand cu 2009 datoria creste accelerat, pentru ca in 2008 s-au cheltuit ultimii bani din privatizari.
Toate structurile au stabilit ca nu se va merge pe reducere de pensii sau de salarii, pentru ca trebuie mentinut un nivel minimal al consumului. Daca vor fi reduceri, vor fi in zone care pot suporta acest lucru.
Austeritatea ne afecteaza pe toti, insa nici nu se mai poate merge inainte cu cresterea datoriei statelor. Nici Romania nu poate merge pe ideea ca are 31,8% din PIB datorie publica si se mai poate imprumuta. Bancile vor incerca sa-si recupereze o parte din pierdere, de aceea una dintre masuri este capitalizarea bancilor. Nu sunt semnale ca s-ar fi produs o retragere masiva de capital.
Nimeni nu are o evaluare si nu poate fi controlat cat de mari ar fi fost dimensiunile dezastrului daca Grecia ar fi fost lasata sa intre in incetare de plati. Instinctul imi spune ca nu era bine sa incercam sa vedem cum era cu Grecia in faliment.
Este clar ca nu este o solutie morala, dar ce este moral in fata unei crize? S-ar fi produs un dezastru al zonei euro si implicit al intregii Uniuni. Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila daca s-ar produce derapajul Greciei.
Datoriile imediate pe care le trebuia sa le plateasca Grecia vor fi reesalonate pentru o perioada de timp, de data aceasta nu la dobanda perceputa Greciei, ci la dobanda zonei euro.
Solutia pentru Grecia a fost gasita datorita bancilor, care au acceptat o implicare a sectorului privat mult mai mare decat s-ar fi gandit acum o luna.
Nu putem spune ca s-a rezolvat criza. Este depasirea unui moment critic. Aceasta restructurare a datoriilor permite Greciei sa-si continue programele de realizare a echilibrelor macroeconomice de care are nevoie. S-a depasit un moment extrem de riscant.
Sursa: Mediafax