Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja va sta in arest la domiciliu pentru inca 30 de zile, in urma unei decizii luate miercuri, 23 aprilie, de Tribunalul Bucuresti (TB), in dosarul in care este acuzat ca ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu.
Judecatorul de Camera preliminara a decis sa admita propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de prelungire a arestului la domiciliu pentru inca 30 de zile, incepand cu 3 mai pana in 1 iunie, inclusiv. Pe de alta parte, magistratul de la TB a respins cererea fostului presedinte al Federatiei Romane de Box de inlocuire a arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Decizia luata nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 48 de ore.
Curtea de Apel Bucuresti a dispus, in 5 martie, schimbarea masurii arestului preventiv in cazul lui Obreja cu arestul la domiciliu. Obreja nu poate parasi locuinta, fara permisiunea instantei si este obligat sa se prezinte in fata procurorilor sau judecatorilor ori de cate ori este chemat. Rudel Obreja a fost arestat preventiv in 5 februarie, in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta.
Obreja spunea, in 13 februarie, ca denuntatorul din dosarul sau este Sorin Ovidiu Vintu, iar cauza ar fi urmarea unei „inscenari” a acestuia. Obreja arata ca ar fi fost amenintat cu moartea de catre Vintu. „Cu moldovenii lui a spus ca imi ia gatul”, afirma fostul presedinte al Federatiei Romane de Box.
Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denuntator un milion de euro. in schimbul banilor, sustin anchetatorii, fostul presedinte al FRB ” a lasat sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor din completul investit cu solutionarea unui dosar aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, astfel incat ii va determina sa pronunte o hotarare favorabila denuntatorului”. Hotararea avea in vedere judecarea recursului declarat de denuntator, in calitate de inculpat in respectiva cauza penala, impotriva unei solutii de condamnare la pedeapsa inchisorii, a precizat DNA.
Rudel Obreja a impus ca 200.000 de euro din suma ceruta sa-i fie data inainte de pronuntarea hotararii, iar diferenta, dupa obtinerea solutiei favorabile, potrivit procurorilor anticoruptie.
„Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a sustinut ca persoanele pe langa care isi exercita influenta i-au transmis denuntatorului, prin intermediar, ca va obtine cu certitudine o hotarare favorabila daca va solicita amanarea cauzei pentru un termen de judecata ulterior intrarii in vigoare a ‘noului cod’ (cu referire la data de 1 februarie 2014, cand au intrat in vigoare NCP si NCPP)”, a mai aratat DNA.
Recursul din dosarul denuntatorului a fost solutionat anterior datei de 1 februarie 2014 si a fost respins, astfel incat hotararea de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare a ramas definitiva.
Sursa: Mediafax