Vezi VIDEO
Dupa sarbatorile pascale, crestinii se pregatesc de o noua sarbatoare importanta. In 23 aprilie ei il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox. Nici in aceasta zi nu lipsesc obiceiurile populare. Astfel, in aceasta zi erau alesi conducatorii comunitatii, iar tinerii se uda reciproc cu apa, ritualul avand rol de purificare.
Potrivit credintei populare, intre San-George (Sfantul Gheorghe) si Samedru (Sfantul Dumitru) exista o intelegere cosmica. Se spune ca atunci cand broastele canta pentru prima oara, San-George ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata. In dimineata zilei de San-George, capul familiei, intotdeauna un barbat, asaza la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Se credea ca asa oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice. Tot in aceasta zi erau alesi in trecut liderii comunitatilor.
„Este un obicei foarte vechi in care se alege din cadrul tinerilor o serie de persoane care vor avea niste functii pe tot parcursul anului. In vechime, aceasta alegere presupunea ca era facuta de fetele din sat, ca voievod sau cneaz, era ales cel mai bun baiat din sat, dar asta nu insemna ca era si cel mai frumos. Era ales cel mai harnic, cel mai bun la suflet, cel mai corect“, a explicat etnologul Janeta Ciocan.
Alaturi de alti tineri, viitorului conducator ii revine sarcina de a supraveghea activitatea fiecarui satean. Toate lucrurile rele facute peste an de membrii comunitatii erau ulterior aduse la cunostinta celorlalti oameni prin intermediul unui alt obicei, cel al „strigatului peste sat”.
„El va contabiliza cu ajutorul unor tineri tot ceea ce se intampla in sat si astfel in momentele acelea in care se facea strigarea peste sat, putea sa spuna ceea ce s-a intamplat, bune si rele. Deci, in trecut aceste legi nescrise ale comunitatii erau cu sfintenie pastrate, pentru ca traind si intr-o comunitate inchisa era foarte important ca toti membri sa fie suficient de buni, pentru ca acea comunitate, sa mearga mai departe. Uneori corectiile nu erau doar verbale, pentru ca daca greseala era foarte mare, in unele zone se practica si pedeapsa corporala in fata bisericii, dupa liturghia de Inviere“, a mai spus Janeta Ciocan.
Un alt obicei practicat de Sfantul Gheorghe este cel al udatului cu apa. Baietii si fetele se stropeau reciproc, aruncand cu galeti de apa unii pe altii, ritualul avand rol de purificare.
Sursa: Cosmin Carp