Mircea Dolha nu a vrut sa nominalizeze politicienii despre care spunea ca l-au amenintat, ci doar a aratat ca acestia “fac parte dintr-unul din partidele aflate la putere”. ”Eu am refuzat sistematic sa trec la alt partid iar ei mi-au spus ca daca nu merg la ei voi fi dat afara din PSD si voi pierde functia de consilier local… Ce rost ar avea sa dau nume? (…) In Baia Mare exista o cooperativa de interese care depaseste cadrul politic si in care singurul care troneaza e banul”, a aratat consilierul.
Despre DNA acesta a afirmat ca “e o fabrica de dosare” si ca modul in care procurorii au instrumentat cazul sau “este lispit de profesionalism”. Mai mult, Dolha a afirmat ca in cazul dosarului deschis pe numele sau nu au fost respectati pasii legali. “Este ridicol sa afli de la presa ca esti trimis in judecata. E ridicol ca procurorii sa iti spuna ca te asteapta cu probe in favoarea ta si dupa cateva zile sa te trimita in judecata. Saptamana aceasta, conform procesului verbal pe care l-am semnat, ar fi trebuit sa fiu din nou in Bucuresti si sa le arat probele pentru aparare.”
Consilierul a explicat ca in rezolutia de incepere a urmarii penale impotriva sa apar calcule diferite care nu pusca unul cu celalalt. “S-a vorbit de 15.000 de euro pentru ca altfel cazul nu intra sub incidenta DNA, dar intr-un loc apar 9.000, cat sustine Delia Vranau ca i-am cerut, iar apoi inca 5.000. Ori asta inseamna 14.000 si nu 15.000. Iar daca ar fi trebuit cate 1.000 de euro pentru 16 consilieri care sa voteze proiectul, cum s-a spus, ar fi fost vorba de 16.000.”
Alesul baimarean a afirmat ca la DNA a fost facuta o expertiza grafologica care ii este favorbila si ca a strans la dosar o multime de probe impotriva Deliei Vranau, cea care a facut denuntul in saptamanalul “Gazeta de Maramures”. “Am inclusiv o inregistrare in care aceasta recunoaste ca a tratat cu liberalii, dar si alte documente pe care am avut noroc ca le-am pastrat. Au fost semnate prin 2002, cand aveam relatii de afaceri cu Delia Vranau. Personal sunt convins ca verdictul final va fi Mircea Dolha nevinovat.”
Dolha a mai precizat ca dupa incheierea procesului se gandeste sa actioneze in judecata institutiile statului pentru prejudiciul de imagine suferit. El a detaliat relatiile de afaceri pe care le avea cu Delia Vranau, spunand ca aceasta a fost reprezentantul firmei sale in Germania si America, si ca nu se astepta “la o asa lovitura din partea ei”. “O cunosc de 16 ani si suntem si rudenii prin alianta. Eu am discutat cu ea de bani dar era vorba de alte afaceri si nu de hotararea de Consiliu Local, iar pentru asta am martori”, a mai mentionat el.
Consilierul Mircea Dolha a fost pus sub urmarire penala in luna octombrie, la cateva luni dupa aparitia unor articole in “Gazeta de Maramures” referitoare la un teren pe care Delia Vranau intentiona sa il achizitioneze si care se afla in proprietatea municipalitatii. Femeia le-a pus ziaristilor la indemana o serie de inregistrari audio si a acuzat ca Mircea Dolha i-ar fi cerut 15.000 de euro ca sa isi convinga colegii din consiliul local sa voteze proiectul de hotarare privind vanzarea respectivului teren.
Alesul baimarean sustine ca dupa aparitia articolelor in care era acuzat de trafic de influenta a cerut personal Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures sa se sesizeze. “Cererea am trimis-o pe 18 iulie, tocmai pentru ca vroiam o solutie in acest caz. Am trimis-o la tribunal fiindca asa mi s-a recomandat de la DNA”, a afirmat acesta. Dosarul Dolha va fi judecat in Baia Mare, fiind primul caz in care un ales local din Maramures a fost pus sub acuzare de catre procurorii anticoruptie.
Sursa: Larisa Tivadar