Vezi VIDEO
Incepand de astazi, 8 aprilie, peste 200 de tineri din intreaga tara sunt prezenti in Baia Mare pentru a participa la cea de a 38-a editie a Olimpiadei Nationale de Istorie, gazduita, in premiera, in Maramures. Dincolo de concursul in sine, participantii vor putea descoperi frumusetile, dar si istoria acestui tinut, prin intermediul unor excursii prinse in programul evenimentului.
Timp de o saptamana, elevii vor descoperi taramul lui Dragos si Bogdan, vor invata istoria lui Pintea si vor gusta frumusetea bisericilor de lemn care au facut celebra aceasta zona. Acesta a fost si indemnul prefectului Anton Rohian, rostit la deschiderea festiva a Olimpiadei, de pe scena Teatrului Municipal.
„Daca in aceste trei zile sunteti in Maramures, dupa ce va scrieti tezele, va rog sa mergeti la Moisei, sa vedeti un monument al martirilor redat circuitului national si international, sa vedeti cateva monumente UNESCO, sa vedeti cateva biserici”, a declarat Anton Rohian.
Inspectorul scolar Flaviu Vida le-a multumit parintilor, dascalilor si elevilor care au ales sa desluseasca tainele trecutului pentru a aprecia prezentul si pentru a modela viitorul.
„Celor care participa la aceasta olimpiada le-as spune urmatoarele lucruri: ca le multumesc parintilor lor care i-au educat, care le-au trezit dragostea pentru acest neam si limba romaneasca. Le multumesc profesorilor care s-au implicat si care pana la urma i-au sedus pentru a participa la aceasta olimpiada, tinand cont ca evantaiul de discipline este foarte bogat. As multumi apoi copiilor acestora, care au drag de neamul romanesc, de istoria noastra, fata de tot ceea ce inseamna romanismul in general. De aceea sunt fericit ca, cel putin pentru o saptamana, Baia Mare va deveni o adevarata Mecca a romanismului, un loc unde gandul si simtirea romaneasca, rostirea romaneasca, cum ar spune Noica, va fi la ea acasa”, a marturisit Flaviu Vida.
Pentru a evidentia importanta zonei istorice a Maramuresului, organizatorii au pregatit pentru toti participantii o serie de vizite si excursii in judet, incepand de la Barsana, Memorialul Durerii din Sighetu Marmatiei si Cimitirul Vesel de la Sapanta, si incheind cu principalele obiective turistice din Baia Mare, precum muzeele de Mineralogie si Etnografie, Planetariul si Centrul Vechi al orasului.
Sursa: Tania Purcaru