Comisia Europeana a lansat o propunere de Regulament care are ca scop uniformizarea legislatiei existente in domeniul etichetarii produselor alimentare, sub deviza „Esti ceea ce mananci! Chiar daca nu stii ce mananci.” In cazul in care va fi adoptata, propunerea de regulament va intra in vigoare la 20 de zile de la data publicarii ei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar prevederile acesteia vor fi direct aplicabile in toate statele membre.
Conform noii propuneri, etichetele produselor alimentare vor trebui sa cuprinda informatii clare si usor de inteles referitoare la ingredientele pe care le contin. Exista un numar de alimente care contin produse alergenice, dar nu ofera informatii cu privire la acestea. In anumite cazuri, provenienta produsului este dificil de identificat.
Toate ingredientele produselor alimentare vor fi listate in ordinea descrescatoare a continutului lor, cu exceptia amestecurilor de fructe si vegetale. Aceasta prevedere este valabila si pentru produse cu potential alergenic cum ar fi: alunele, laptele, pestele, ouale etc. In cazul ingredientelor care sunt descrise in numele produsului (de exemplu: supa de rosii) sau care sunt esentiale pentru caracterizarea produsului (de exemplu: chilli cu carne), procentajul acestora trebuie mentionat.
Titlu din ziar:
Reguli mai stricte la etichetarea produselor alimentare
Revista presei din Baia Mare – 4 martie. Glasul Maramuresului
Sursa: Gabriela Marian