Vezi VIDEO
Taranistii maramureseni sunt in doliu. Ei deplang disparitia fostului lider al PNTCD Ion Diaconescu si au deschis, la sediul de partid din Baia Mare, inclusiv o carte de condoleante pe care au pus-o la dispozitia celor care vor sa ii lase acestuia un ultim omagiu. Maine, simultan cu funeraliile din Bucuresti, taranistii vor organiza mai multe reuniuni menite sa il aduca in prim-plan pe regretatul politician si sa reaminteasca faptul ca acesta a petrecut ani de carcera in lagarul minier din Baia Sprie.
Ion Diaconescu s-a stins din viata in capitala, la varsta de 94 de ani. Numerosi taranisti din Maramures si-au anuntat prezenta la inmormantarea care va avea loc maine, la cimitirul Bellu, insa o parte dintre ei va ramane in Baia Mare pentru a lua parte la comemorarile organizate la sediul de partid care va fi deschis pana seara. “Pleaca dintre noi unul dintre marii politicieni si oameni adevarati, care a stiut sa sufere, dar a stiut si sa traiasca – sa traiasca pentru tara. Ii asteptam pe cei care considera ca merita sa transmita condoleante, respectiv un ultim omagiu pentru Ion Diaconescu, la sediul de partid, sa se inscrie in cartea de condoleante”, a precizat pentru eMaramures presedintele PNTCD aripa Ciorbea, Gheorghe Siman.
Diaconescu a muncit fortat in minele de la Baia Sprie
Ion Diaconescu este considerat un veteran al detentiei politice. El a fost arestat imediat dupa alegerile din 1947, pentru ca era unul dintre liderii organizatiei de tineret a PNTCD, iar o perioada a fost incarcerat in Maramures, unde a fost pus sa lucreze in subteran. Coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, a relatat pentru eMaramures ca, rememorandu-si cei 17 ani petrecuti in puscariile comuniste, regretatul politician a catalogat perioada din lagarul Baia Sprie drept cea mai buna, desi vorbea despre conditii inimaginabil de grele.
“In numeroasele discutii pe care le-am avut, pentru ca eram destul de apropiati, mi-a relatat ca in Maramures atat personalul civil de la mine, cat uneori si personalul de paza – personalul militar, se purtau mult mai omeneste cu detinutii, care primeau o hrana ceva mai consistenta in comparatie cu ceea ce se intampla cu restul inchisorilor si lagarelor din Romania. Asta se intampla insa pentru a avea o productivitate mai buna, nu din considerente umanitare. A fost cea mai buna perioada, daca se poate vorbi de asa ceva cand esti torturat si chinuit”, a relatat istoricul.
Comunistii i-au impus tacerea timp de sapte ani
Oprea si-a amintit si despre episodul in care Ion Diaconescu a fost operat de apendicita intr-una dintre galeriile din subteran. El a aratat ca in lagare se obisnuia ca astfel de probleme medicale sa fie tratate de catre detinuti – fie ca aveau sau nu instruire medicala. Potrivit istoricului clujean, Ion Diaconescu a marturisit ca tortura cea mai cumplita la care a fost supus in perioada detentiei nu a fost bataia din beciurile securitatii si nici munca in mina, ci faptul ca, timp de sapte ani, i s-a interzis sa pronunte vreun cuvant.
“Cel mai impresionant episod a fost la Ramnicu Sarat, unde inchisoarea era una de maxima siguranta iar tortura era cu totul specifica – si anume, detinutii nu aveau voie sa vorbeasca. Erau inchisi singuri in celule, in regim de stricta izolare si inchipuiti-va ca omul acesta, Ion Diaconescu, vreme de sapte ani nu a spus un cuvant. In momentul in care a fost eliberat si a ajuns din nou acasa i-au trebuit aproape doi ani pentru a reinvata sa vorbeasca. Chiar el a marturisit ca a fost cea mai cumplita tortura la care a fost supus”, a explicat Oprea pentru eMaramures.
Fostul presedinte al PNTCD s-a stins din viata intr-o perioada extrem de agitata pentru taranisti. Partidul pentru care a facut inchisoare si pentru care a luptat alaturi de Corneliu Coposu dupa Revolutia din ’89 e scindat, iar apelurile sale la reconciliere au trecut neobservate de multi dintre actualii lideri centrali.
Sursa: Larisa Cordea