Vezi VIDEO
De cel putin 20 de zile lucratoare libere trebuie sa aiba parte fiecare maramuresean care a a muncit in ultimele 12 luni, in baza unor contracte legale. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures au subliniat faptul ca odihna e obligatorie, deoarece lipsa unui concediu anual corespunzator duce la surmenajul angajatilor. Ei au explicat ca totodata cresc riscurile de imbolnavire, care produc ulterior pierderi importante pentru firme. In plus, ei au subliniat ca plata concediului neefectuat este ilegala.
Potrivit Codului Muncii, fiecare angajat din cadrul societatilor si institutiilor e obligat sa isi scoata concediu de odihna. Principala recomandare a Organizatiei Mondiale a Muncii si a inspectorilor de specialitate maramureseni este aceea de a face repaos la serviciu pentru a ne proteja impotriva stresului si a oboselii.
„Concediul se efectueaza in fiecare an. Era o prevedere veche, intr-adevar, in vechiul Cod al Muncii, care spunea ca o persoana angajata nu poate beneficia de concediu de odihna decat dupa 11 luni. Aceasta s-a abrogat iar in momentul de fata fiecare salariat este indreptatit sa beneficieze de concediul de odihna proportional cu timpul efectiv lucrat intr-un an calendaristic“, a explicat puratorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Inspectorii de munca au aratat ca, legal, firmele nu au posibilitatea de a plati zilele de concediu neefectuate decat in situatia in care pune punc contractului cu respectivul angajat.
„Concediul poate fi achitat sau compensat in bani doar in cazul incetarii contractului de munca. Atunci cand, ca urmare a dorintei uneia dintre parti, contractul de munca inceteaza si concediul de odihna nu poate fi efectuat, atunci acel concediu de odihna se va compensa in bani“, a adaugat Onea.
Pentru a beneficia de concedii, salariatii au insa o serie de obligatii. Una dintre acestea este, potrivit inspectorilor ITM, aceea de a planifica zilele libere cu minimum trei luni inainte.
„Totdeauna acest concediu de odihna trebuie efectuat in urma unei planificari. In instituiile publice in general se intampla acest lucru, dar si unde sunt mai multi salariati. Pentru a se crea o buna functionare a societatii comerciale se face o planificare a concediului, pentru ca probabil toata lumea si-ar dori sa mearga intr-o anumita perioada de timp. De aceea, planificarea se face la inceputul anului sau cu cel putin cu trei luni de zile inainte de efectuarea acelui concediu“, a mai spus purtatorul de cuvant al ITM Maramures.
Concediul este acordat in baza unei cereri simple catre conducerea firmei sau institutiei. Exista si posibilitatea ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de vacanta, care se achita cu cinci zile inaintea plecarii, urmand ca decontarea sa se faca in luna urmatoare.
Sursa: Cosmin Carp