Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Turul Ciclist al Romaniei, ajuns la editia 50, a avut primul finis in Baia Mare, ieri. 120 de concurenti din 13 tari se intrec in editia 2013 a acestui eveniment sportiv, care cuprinde sase etape si un traseu de 1.033 de kilometri. A fost prezent in Baia Mare cu acest prilej inclusiv campionul paralimpic de la Londra, Eduard Carol Novak, cel care nu doar concureaza in tur, ci este si presedintele Federatiei Romane de Ciclism din luna mai a acestui an.
Ciclistul italian Ricardo Bolzan (de la Cycling Team Friuli) a castigat prima etapa a editiei 50 a Turului Romaniei. Startul s-a dat ieri in Marghita si, dupa 161 kilometri, finisul a avut loc in Baia Mare. „Etapa a fost foarte usoara, am mers in pluton. De abia pe ultima portiune ne-am departajat si am fortat pe final. Etapa a fost una fara probleme, nu au existat urcari”, a mentionat Ricardo Bolzan, cel care se afla pentru a doua oara la Turul Ciclist al Romaniei.
Pe locul 2 a terminat etapa germanul Eric Baumann (Team UR-Krostitzer-Univega), pentru ca un alt italian, Alex Buttazzoni (Cycling Team Friuli), sa urce pe treapta a treia. Tricoul galben a ramas la ucraineanul Mykhaylo Kononenko (Kolss Cycling Team).
Dupa ce duminica a avut loc un prolog-contratimp pe echipe, pe distanta de 15 km, ieri, in prima etapa din Turul Romaniei, au fost incluse trei sprinturi intermediare, protagonistul acestora fiind – in principal – germanul Hener Rodel (Team UR-Krostitzer-Univega).
Eduard Carol Novak, campionul paralimpic de la Londra, face parte din Tusnad Cycling Team, aflata pe locul 2 in clasamentul pe echipe in acest moment. „N-a fost o etapa usoara, a fost vant toata ziua. De acum va fi mult mai dificil, pentru ca vin muntii, catararile. Pentru ciclisti totul reprezinta o provocare: si vantul, si frigul, si catararile, si pozitia in pluton. Totul este o provocare. Trebuie sa ne adaptam la tot si asta este frumos in ciclism: sportivul trebuie sa se adapteze si sa castige”, a mentionat Novak.
Povestea Turului Romaniei incepe cu Circuitul Munteniei, in luna august a anului 1910, atunci cand 18 concurenti luau startul. Castigator a fost italianul Sallo Mario. Concursul a fost gandit dupa modelul celebrului Tur al Frantei. Turul Romaniei si cel al Frantei au loc in paralel, dat fiind ca „Marea Bucla” si-a inceput sambata a 100-a editie. Editia 2013 a Turului Romaniei se intinde pe un traseu de peste o mie de kilometri impartiti in sase etape.
„Este un tur foarte bine organizat si cred ca are mari sanse sa intre intre tururile profesioniste”, a mentionat Ricardo Bolzan.
In vara lui 1934 are loc Turul Ciclist al Romaniei, fiind organizat de “Sportul Zilnic”, in colaborare cu Federatia Romana de Ciclism. Primul start s-a dat, asadar, in 1934, Romania fiind a sasea tara din lume care organiza un Tur Ciclist National. „Suntem mandri ca in Romania, o tara care nu are o traditie in ciclism, se organizeaza de 50 de ani aceasta competitie. Speram ca – in cativa ani – sa ridicam nivelul concursului si sa avem si in tara noastra ciclisti de valoare care sa participe in tururile mari. Incercam sa facem un concurs frumos: desi a fost foarte greu de organizat, am incercat sa aducem echipe valoroase, avand 120 de concurenti la start, atat din Europa, cat si din America de Sud„, a mentionat pentru eMaramures Eduard Carol Novak, cel care este – din luna mai a acestui an – presedintele Federatiei Romane de Ciclism.
La finalul etapei au fost acordate ieri in Baia Mare si tricourile individuale: tricoul tricolor (care rasplateste cel mai bun tanar rutier din Romania) a fost castigat de Bogdan Coman (CS Dinamo Mazicon); tricoul albastru (care ajunge la cel mai bun rutier roman) a ajuns la Oleg Bedros (Tusnad Cycling Team); Henner Rodel (Team UR-Krostitzer-Univega) a primit tricoul rosu (pentru cel mai bun sprinter); Der Zsolt (Utensilrod ora24.eu) a castigat tricoul verde (pentru cel mai bun catarator) si, in fine, tricoul alb (pentru cel mai combativ concurent) i-a revenit italianului Ricardo Bolzan (Cycling Team Friuli).
Etapa a doua a Turului Romaniei se disputa azi pe traseul Reghin – Odorhei – Miercurea Ciuc, pe o distanta de 140 kilometri. Startul se va da la ora 13.00, sosirea fiind estimata sa aiba loc in jurul orei 17.00. Etapa include trei sprinturi si ajunge – la intrarea in Miercurea Ciuc – la cea mai mare altitudine din competitie.
Sursa: Ramona-Ioana Pop