Au fost luate in vizor intr-o prima faza locaitatile maramuresene in care exista foarte multi rromi. Vineri dimineata, angajatii AJOFM in frunte cu directorul executiv adjunct Flaviu Dragomir vor descinde la Ardusat, Coltau, Somcuta Mare si Ulmeni unde vor avea o intalnire cu administratorii unor firme care vor sa faca angajari si apoi cu etnicii rromi.
„In Maramures au fost organizate mai multe burse de munca pentru rromi, dar numarul celor care s-au prezentat pentru angajare a fost redus. Prin urmare ne-am hotarat sa mergem noi la ei. Asa le vom castiga increderea si ii vom putea ajuta”, a declarat pentru eMaramures.ro Flaviu Dragomir.
Reprezentantii AJOFM au luat legatura cu mai multe firme din zona, dar si cu un intreprinzator din Satu Mare care are nevoie de angajati. „Oferte pentru rromi exista in domeniul constructiilor, in cel de asamblare a unor componente electrice precum si in sectorul prelucrarii lemnului. Evident ca vor putea sa se angajeze si alte persoane, dar noi ne adresam acum in special rromilor”, a mai precizat directorul.
Specialistii sunt convinsi ca interesul rromilor pentru o angajare cu carte de munca va fi in continuare redus, chiar daca de data aceasta angajatorii vor fi cei care le vor bate la usa. „E sezonul in care multe familii castiga binisor din culesul ciupercilor si apetenta pentru angajare e scazuta. Mai e si problema ca multi dintre ei refuza locurile de munca daca li se ofera doar salariul minim pe economie”, au explicat ei.
Conducerea AJOFM vrea sa ii convinga pe rromii care se ocupa de comert sa lucreze cu acte. „Ne vom intalni cu autoritatile locale si cu reprezentantii acestei etnii. Ideea noastra e sa ii determinam pe cei care cumpara si revand produse sa isi faca asociatii familiale sau sa ceara autorizatii pentru a lucra ca independenti. Trebuie sa ii constientizam ca ar fi mult mai bine pentru ei”, a conchis directorul Flaviu Dragomir. In baza de date a institutiei exista in prezent peste 350 de locuri de munca vacante.
Sursa: Larisa Tivadar