Brazii de Craciun pot fi comercializati doar in conditii legale, lipsa sigiliului fiind un semn de ilegalitate, iar fapta de taiere ilegala a puietilor poate fi pedepsita cu inchisoare de la doua la sase luni sau cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei, in functie de paguba produsa.
Brazii de iarna pot fi comercializati doar in locuri autorizate. Pentru un cumparator, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenta vanzatorului la coltul strazii, in fata imobilului unde locuieste, sau in alte asemenea locuri, spun politistii.
Bradul de Craciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are atasat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate. Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci si a bradutilor, se poate face numai daca exista acte de provenienta.
Fapta de taiere fara drept de puieti (brazi de Craciun), in functie de paguba produsa, calculata in regim silvic, poate constitui fie infractiune, fie contraventie. Taierea ilegala a brazilor de Craciun, precum si transportul ori comercializarea acestora fara documente de provenienta, se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amenda de la 1.000 la 3.000 lei.
De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbusti ornamentali si brazi de iarna, fara documente legale de provenienta sau revanzarea materialului lemnos cumparat de persoane fizice de la unitatile silvice pentru trebuinte proprii se sanctioneaza cu amenda de la 120 la 200 lei.
Sursa: Mediafax