Directorul SRI, George Maior a declarat, miercuri, la finalul bilantului pe 2013, ca starea de securitate nationala a Romaniei a fost buna in acest an si a anuntat ca Serviciul a transmis autoritatilor peste 9.000 de informari privind securitatea nationala.
„Nu am fost surprinsi de evenimente majore, cu efect negativ, pe ordinea de securitate nationala a Romaniei, nu am fost surprinsi de surprize strategice care sa afecteze major securitatea nationala a Romaniei. Interesele strategice ale statului, in domeniul securitatii nationale, au fost prezervate si conservate bine”, a spus Maior.
Directorul SRI a anuntat ca a transmis in 2013 peste 9.000 de informari autoritatilor abilitate, Presedintie, Guvern, autoritati locale, care au vizat diferite paliere ale securitatii nationale, de interes pentru stat si cetatean. El a dat ca exemple informari privind coruptia in administratie si justitie, o vulnerabilitate care afecteaza serios buna activitate a statului si care va ramane o constanta in activitatea SRI, precum si cele referitoare la evaziunea fiscala, un flagel care poate prejudicia bugetul de stat.
„Am abordat frontal si in forta multe aspecte legate de crima organizata transfrontaliera, am avut in vedere o crestere a actiunilor de contraspionaj, mai ales in contextul regional actual, cu efecte geopolitice si geostrategice care pot afecta teritoriul Romaniei, daca lucrurile nu sunt controlate in mod corespunzator”, a spus George Maior.
Directorul SRI a mai spus ca Serviciul a dezvoltat noi capacitati in ceea ce priveste securitatea cibernetica, protectia infrastructurilor critice, si de securitatea economica si energetica a statului. In privinta dimensiunii antiteroriste, George Maior a declarat ca SRI a incercat, prin masuri de preventie, sa evite evenimente sau incidente catastrofale pe teritoriul Romaniei, recurgand inclusiv la masuri de interzicere a intrarii in tara a unor persoane suspecte de terorism sau la declararea ca indezirabile a acelora care incepusera sa dezvolte elemente de planificare in acest domeniu.
Directorul Serviciului Roman de Informatii a mai spus ca institutia pe care o conduce a abordat fenomene legate de extremism, fie ca vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar care puteau afecta intr-un mod sau altul securitatea economica a statului, dar si extremismul de natura etnica, informand autoritatile pentru a lua masuri in acest sens, pentru ordinea constitutionala a statului.
In privinta evolutiilor regionale din zona din 2014, Maior a spus ca SRI va incerca sa se concentreze, mai mult, pe o cunoastere strategica a acestor evolutii, prin informarea principalilor beneficiari din stat asupra evolutiilor relevante. „Ne vom focaliza pe constructia unui baraj informativ bun, pentru a proteja interesele strategice ale Romaniei”, a spus el.
Din punct de vederd legislativ, directorul SRI a precizat ca este multumit de faptul ca, prin adoptarea noilor coduri din justitie, legislatia an domeniul securitatii nationale a Romaniei s-a imbogatit. „Suntem adaptati, din multe privinte, la exigentele legate de riscurile si amenintarile noi ale secolului 21 si avem capacitati pentru a raspunde prompt in fata acestor amenintari„, a mai declarat George Maior.
Sursa: Mediafax