Vezi VIDEO
Bilant “apocaliptic” de sfarsit de an, privind modul in care (nu) s-au pastrat monumentele istorice din Maramures. Concluzia trista este ca, daca nu se vor lua masuri urgente, riscam sa pierdem patrimoniul mobil si imobil care a mai ramas in judet. Reprezentantii Directiei de Cultura din Baia Mare ii acuza pe unii primari de indolenta si chiar de atitudini meschine. Potrivit acestora, unii edili nu numai ca nu pastreaza monumentele istorice existente, ci, mai mult, incurca demersurile care se fac pentru pastrarea lor in bune conditii.
La fiecare sfarsit de an, reprezentantii Directiei de Cultura trebuie sa prezinte prefectului un raport privind modul in care este pastrat patrimoniul mobil si imobil din Maramures. Concluzia de la finalul acestui an este una de-a dreptul ingrijoratoare.
“Sunt monumente care, chiar daca apartin statului, se degradeaza. Exista o mare nevoie de fonduri pentru pastrarea si protejarea monumentelor din Maramures”, a precizat Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura.
Directorul Directiei de Cultura a subliniat ca nu numai lipsa fondurilor este principalul motiv pentru care obiectivele de patrimoniu se degradeaza continuu, ci atitudinea unor edili din judet.
“Exista localitati in care se observa o ignoranta a consiliilor locale, o necunoastere a legii sau uneori, chiar un scop meschin de a lasa sa se darame monumentele pentru… a se recupera terenul dupa aceea”, a precizat, intrigat, Ioan Marchis.
Primarii, la randul lor, se disculpa dand vina pe… lipsa de fonduri.
“Interpretarile sunt foarte gresite cand spuneti ca primarii nu isi dau interesul. Eu nu cred ca un primar care a fost ales de popor sa nu faca ceva in comuna ca sa fie frumos”, a fost replica primarului din Rona de Jos, Ion Herbil.
Potrivit reprezentantilor Directiei de Cultura, un caz concret de nepasare din partea edililor este in Moisei, unde se incearca amplasarea unei firme de reparatii auto care va obtura monumentul sculptat de Vida Gheza.
Pe de alta parte, Ioan Marchis spune ca in anumite localitati cum ar fi Budesti, Sarbi sau Baia Mare, exista totusi interes pentru conservarea acestor valori culturale.
“Cred ca ati vazut eforturile pe care le facem de a conserva anumite monumente. Anul viitor, promitem sa ne incadram financiar, sa asiguram macar o intretinere primara pentru Casa Iancu de Hunedoara care a fost uitata si nu mai trebuie sa se intample acest lucru”, a promis Mircea Dolha, viceprimarul municipiului Baia Mare.
Daca nu se vor lua masuri urgente in intreg judetul, cele 582 de monumente istorice cu o valoare culturala si turistica extrem de importanta, risca sa dispara de pe harta Maramuresului.
Sursa: Calin Dragomir