Directia Nationala Anticoruptie a sesizat Inspectia Judiciara din CSM in cazul judecatoarei Rodica Cosma, de la instanta suprema, care a dispus punerea in libertate a lui Radu Mazare, aratand ca magistratul a considerat ca nefiind concludente toate probele din dosar din cauza lipsei uneia singure.
Surse judiciare au declarat luni, 28 aprilie, ca procurorii anticoruptie au trimis recent Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de verificare a judecatoarei Rodica Cosma, care in 9 aprilie a dispus eliberarea din arest si cercetarea in libertate, cu masura controlului judiciare, a lui Radu Mazare, in dosarul in care primarului Constantei este acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta sa castige contractul pentru construirea locuintelor sociale.
Potrivit surselor citate, procurorii au aratat in sesizare ca nu era firesc ca judecatoarea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sa inlature toate probele anchetatorilor din dosarul lui Radu Mazare si sa le considere neconcludente din cauza lipsei unei singure probe.
Astfel, judecatoarea Rodica Cosma a aratat, in cuprinsul motivarii deciziei de cercetare in libertate a lui Radu Mazare, ca lipseste o proba deosebit de importanta din dosar, respectiv o discutie telefonica dintre Radu Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda”, care sa faca legatura cu toate celelalte probe puse la dispozitie de anchetatorii anticoruptie.
DNA a aratat in sesizare ca nu era firesc sa nu se aiba in vedere toate probele adunate pe parcursul urmaririi din cauza lipsei acestei probe.
Primarul Radu Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost retinuti in 8 aprilie, dupa audieri la DNA. Acestia au fost eliberati din arestul Politiei Capitalei in 9 aprilie, dupa ce instanta suprema a decis cercetarea lor in libertate, sub control judiciar, cu interdictie de a parasi tara. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, la un alt complet de la instanta suprema, care in 18 aprilie a decis definitiv ca Radu Mazare sa fie cercetat in continuare in libertate.
Primarul Constantei a fost acuzat initial de luare de mita, apoi procurorii au extins cercetarile in cazul lui Mazare si pentru fals in declaratii. Radu Mazare este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda” -, pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.
Radu Mazare mai este acuzat ca nu trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, cei 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.
Sursa: Mediafax