![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Scumpirea carburantilor i-a facut pe multi maramureseni sa caute solutii alternative pentru a plati mai putin pentru deplasarile pe care le fac cu masina. Astfel, sistemele de alimentare pe gaz au devenit tot mai cautate, avand in vedere ca un litru de gaz petrolier lichefiat este la jumatate pretul fata de motorina sau benzina. Si chiar daca exista si unele mici dezavantaje, soferii nu ezita sa isi modifice masinile pentru a putea face economii.
Costul scazut al gazului si pretul mic de intretinere a instalatiei de alimentare ii determina pe tot mai multi posesori auto sa treaca pe GPL. Atelierele care monteaza astfel de dispozitive sunt asaltate de cereri si nu trece nici macar o zi fara ca doua sau trei autoturisme sa nu sufere modificari la sistemul de alimentare. Investitia initiala se ridica la cateva mii de lei, insa aceasta este amortizata intr-un timp relativ scurt.
„Baimarenii ar putea sa treaca pe GPL din urmatorul motiv: este un carburant economic, ecologic si sigur. La 3,27 lei, cat este pretul actual al GPL-ului, fata de pretul motorinei sau benzinei, e un avantaj foarte mare din punct de vedere al posibilitatii de-a te deplasa cu masina zilnic, fara sa simti un efort financiar. Pur si simplu injumatatesti costurile cu combustibilul“, a spus Valentin Birtas, reprezentantul unui atelier auto.
Specialistii arata ca sistemul de alimentare cu gaz se poate monta si omologa doar pe masinile alimentate cu benzina si racite cu apa. O instalatie de alimentare cu gaz costa incepand de la 2.200 de lei, pana la 6-7.000 de lei, in functie de masina. Spre exemplu, la o Dacia Logan costul unei instalatii este de 2.300 de lei, iar la un BMW X5 este 6.500 de lei.
„De exemplu, Mercedesul asta consuma in medie 10 litri de benzina, in afara probabil in jur de 8, iar in interior 12-14 litri la 100 de kilometri. Punand gaz creste consumul cu un litru, dar scade mult costul. 10 litri de benzina costa 63 de lei, iar 11 litri de GPL sunt sub 40 de lei. Faci economie de 35 de lei la fiecare alimentare. La 10.000 de kilometri amortizezi investitia, plus ca deja ramai cu bani in buzunar“, mai spune Valentin Birtas.
Zeci de persoane suna zilnic ca sa se informeze cum functioneaza si cat costa instalatia de alimentare cu gaz. Numarul lor a crescut odata cu introducerea accizei de 7 eurocenti.
„Noi tot timpul am montat instalatii. Suntem de 11 ani deja pe piata, am montat cateva zeci de mii, dar acum intr-adevar in mod simtitor suna telefonul, vin oamenii, se intereseaza. Poate ca e un efort financiar, dar eu le spun mereu ca n-au bani pentru ca circula pe benzina. Atunci sunt sisteme de rate sau doua trei rate la atelier, sau face omul cum poate. De venit vin multi, dar de montat cam 2-3 masini pe zi montam. Din 50 care se intereseaza, probabil cinci vin si monteaza“, a mai spus Valentin Birtas.
O mare parte dintre cei care si-au montat deja aceste sisteme pe masina spun ca sunt foarte multumiti de alegerea facuta si nu s-ar mai intoarce la o masina alimentata pe benzina sau motorina.
„Foarte multumit, facem taxi, daca n-ar fi pe gaz n-ar merita sa facem taxi. Apar cateodata mici probleme, dar imediat sunt remediate. Probleme majore n-am avut cu masina, cu instalatia de GPL. Este enorm de avantajos sa mergi cu el, este curat nu te murdaresti cu el, economic“, a spus un baimarean.
„Cum sa regret ca am trecut pe GPL? De aia nu vand masina, va rog sa aratati ca e Dacie, de aia nu o vand pentru ca is multumit de ea si merge, n-am schimbat la motor nimic“, a aratat un alt baimarean.
Specialistii spun ca rezervorul de GPL este la fel de sigur ca si rezervoarele clasice. In plus, daca masina nu are o vechime mai mare de 15 ani si are computer de bord, acesta va calibra consumul in asa masura incat nicio parte a motorului sa nu fie afectata. Instalatia de alimentare are o garantie de doi ani.
Sursa: Cosmin Carp