Un recent studiu american subliniaza avantajele consumului de orez in cadrul unei alimentatii sanatoase si pentru satisfacerea nevoilor nutritionale, cu conditia sa fie insotit de alimentele potrivite, scrie metronews.fr.
Concluziile cercetatorilor de la Baylor College of Medicine (Statele Unite) pun in evidenta legatura intre orez si o buna forma fizica. Publicat in revista “Food and Nutrition Sciences”, el arata ca se poate satisface majoritatea nevoilor nutritionale pastrand in acelasi timp si silueta. Cercetatorii au analizat timp de cinci ani obiceiurile alimentare a 14.386 americani adulti pentru a evalua legatura intre consumul de orez, alb sau brun, si calitatea regimului lor alimentar.
“Rezultatele noastre arata ca cei care mananca orez au regimuri alimentare mai compatibile cu recomandarile din directivele dietetice din Statele Unite si prezinta cantitati mai mari de potasiu, magneziu, fier, vitamine B9, acid folic si fibre”, spune intr-un comunicat Theresa Nicklas, autor principal al studiului. Aceste vitamine si minerale sunt considerate indispensabile pentru buna functionare a organismului.
O alta descoperire a fost faptul ca cei mai mari consumatori de orez sunt mai putin inclinati sa adauge in farfurie grasimi saturate si zahar, ceea ce favorizeaza o alimentatie echilibrata. “Orezul se mananca in general cu o portie de legume si carne”, adauga Theresa Nicklas, care precizeaza ca oamenii trebuie sa fie atenti si la condimente.
Studiul subliniaza ca orezul creste senzatia de satietate, ceea ce ajuta la scaderea aportului caloric. Feculentii sunt “un mijloc bun prin care se evita luarea in greutate pentru ca tin de foame si oamenii nu trebuie sa mai rontaie cate ceva intre mese”. Pot fi mancati la orice masa, de preferinta cu legume. Sugestii ar fi orez si tocana de legume, porumb si rosii sau linte si morcovi, incheie metronews.fr.
Sursa: Agerpres