Vezi VIDEO
Activitatea din fabricile de mobila pare sa aiba in prezent rolul cel mai important in sustinerea economiei din Maramures. Cel putin asta reiese din datele cu privire la cifra de afaceri pentru anul trecut, prezentate astazi, 26 martie, de prefectul judetului Maramures, Anton Rohian. Potrivit datelor oficiale, PIB-ul judetului Maramures, la nivelul lui 2011, ultimul an calculat, a fost de 8,72 miliarde de lei, judetul ocupand locul trei in cadrul Regiunii de Nord-Vest, reprezentand aproape 15% din PIB-ul regiunii si 1,56% din cel national.
Desi ar fi trebuit sa fie un raport din care sa reiasa planul de masuri pentru 2014 avut in vedere de autoritatile maramuresene, raportul prezentat astazi, 26 martie de reprezentantul Guvernului in teritoriu a fost mai degraba o recapitulare a ceea ce s-a intamplat in 2013. Rezultatele care reies din aceste statistici nu sunt deloc optimiste. Desi cifra de afaceri e cel putin teoretic, in crestere, aceleasi date arata ca principalele activitati din judet care sustin economia sunt fabricarea de mobila, prelucrarea lemnului si chiar industria alimentara.
„Indicele valoric al cifrei de afaceri pe 2013 a fost mai mare cu 9,8% fata de 2012. Acest total al cifrei de afaceri pe sectoarele care au fost motorul acestei economii in Maramures: 36% e fabrica de mobila. Echipamentele electrice sunt 25% ca valoare in cifra de afaceri, prelucrarea lemnului – 10%, industria alimentara – 6%, produsele de mase plastice – 4,8%, industria metalurgica – 4,1%”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai aratat ca nici activitatea de fabricare a articolelor de imbracaminte nu mai are un aport important la economia judetului. In schimb, prefectul Rohian considera ca o atentie deosebita trebuie acordata unitatilor private care lucreaza pentru intreprinderi importante din strainatate.
„In 2014 ar trebui sa urmarim mai indeaproape ce inseamna cateva unitati private. Sunt foarte importante in judetul Maramures cele care prelucreaza piese pentru marile intreprinderi de pe piata automobilelor si prelucreaza intr-un mod care ne face cinste judetului Maramures”, a punctat Anton Rohian.
Nici in domeniul agriculturii lucrurile nu par sa se miste intr-un mod mai alert. Desi s-ar fi dorit accelerarea procesului de retrocedare, la mijlocul lui 2013 aceste activitati s-au poticnit, dupa ce la nivelul judetului a fost suspendata activitatea comisiei de fond funciar.
Sursa: Camelia Tocaci