Vezi VIDEO
Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat, azi – 11 februarie, demisia incepand cu 28 februarie, intr-un discurs rostit in latina intr-un consistoriu al Vaticanului, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului. „Papa a anuntat ca va renunta la ministerul sau la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei), la 28 februarie. Atunci va incepe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat purtatorul de cuvant Federico Lombardi, intr-un anunt fara precedent in istoria Bisericii Catolice.
Papa Benedict al XVI-lea, 85 de ani, si-a anuntat personal demisia, declarandu-se pe deplin constient de gravitatea gestului sau. El a explicat ca nu mai avea fortele necesare pentru a conduce Biserica, din cauza varstei.
Scaunul papal va ramane vacant pana la alegerea unui succesor, a precizat Vaticanul. Un oficial al Vaticanului a spus ca se asteapta ca perioada dintre demisia lui Benedict al XVI-lea si alegerea succesorului acestuia sa fie cat mai scurta cu putinta.
Conclavul pentru alegerea viitorului Suveran Pontif va fi compus din 120 de cardinali membri ai Colegiului Cardinalilor Vaticanului si va fi convocat in decurs de 15-20 zile de la data de 28 februarie, cand renuntarea Papei Benedict al XVI-lea la pontificat va fi efectiva.
Reuniunea conclavului are loc, de obicei, in Capela Sixtina, iar cardinalii care fac parte din colegiu sunt cazati intr-o cladire din interiorul Vaticanului si sunt total izolati de restul lumii pentru a se respecta cu strictete caracterul secret al procesului desemnarii unui nou Papa. Ei nu vor avea voie sa urmareasca emisiunile televizate, sa vorbeasca la telefon sau sa corespondeze cu exteriorul.
In anul 2007, Papa Benedict al XVI-lea a modificat regula majoritatii pentru alegerea Suveranului Pontif stabilita in anul 1996. Astfel, pentru alegerea noului Papa va fi nevoie de o majoritate de doua treimi in toate scrutinurile. Aceasta regula a fost valabila si pana atunci, cu deosebirea ca daca dupa a treia zi de vot si odata ce s-a ajuns la al 33-lea sau al 34-lea scrutin nu se obtinea nici un rezultat, majoritatea absoluta decidea in legatura cu continuarea procesului. De asemenea, conform noilor prevederi, cand vine randul la vot pentru cei doi cardinali cei mai votati, acestia nu vor mai putea sa ia parte la scrutin.
Rezultatul fiecarui scrutin se face public prin asa-numita regula “fum negru sau fum alb”. Daca scrutinul nu s-a soldat cu alegerea unui nou Papa, se va face un foc cu paie umede si credinciosii din Piata San Pietro vor vedea deasupra Vaticanului un fum negru. Cand ocupantul Sfantului Scaun va fi decis, se vor arde paie uscate si fumul va fi alb.
Odata ce noul Suveran Pontif accepta sa ocupe tronul Sfantului Scaun, primul dintre diaconi apare in balconul Basilicii Sf. Petru si da marea veste folosind formula ”Nuntio vobis gaudium mágnum: Habemus Papam!”. Noul Papa adreseaza apoi binecuvantarea ”Urbi et Orbi”.
Sursa: Mediafax, Agerpres