Vezi VIDEO
Sarbatoarea recoltei, care are loc in Baia Mare incepand de astazi, 26 septembrie, si pana duminica, a adus in piata din centrul orasului atat producatori agricoli si mesteri populari, cat si vanzatori ambulanti cu o oferta bogata de kitschuri. Inca de la debutul manifestarii, pe platoul din Piata Revolutiei a fost forfota mare. Numerosi curiosi dornici sa afle preturile sau sa admire produsele traditionale s-au perindat pe la standuri. De ales au avut de unde alege, pentru ca la vanzare sunt scoase nu doar legume, fructe si alimente, ci si sculpturi, zgardane, clopuri si chiar magneti ce il infatiseaza pe Dracula.
Unul dintre mesterii populari prezenti la Ziua Recoltei atrage privirile cu o serie de sculpturi… istorice. El a imprimat in lemn figuri importante din trecutul Romaniei, dar si di strainatate, cum ar fi Stefan cel Mare, Vlad Tepes Alexandru cel Mare. El a scos la vanzare si un baston sculptat in lemn pe care se regasesc chiprurile conducatorilor din aceasta tara – incepand de la Decebal si ajungand la Regele Carol si la Nicolae Ceausescu.
„Am incercat sa imbin Maramuresul cu istoria Romaniei. Pot fi vazuti aici Vlad Tepes si solul turc care vine la el, Stefan cel Mare si toiagul ce reprezinta de fapt toata istoria noastra, cu toti conducatorii, inclusiv Ceausecu. Incepand de la Decebal, Traian, cei care au reprezentat Romania – bine sau rau – dar pe toti am incercat sa-i asez pe acest baston de nuc”, a aratat mesterul popular Dumitru Florea.
Regretul mesterului e, insa, ca lumea nu prea mai e interesata sa cunoasca istoria, astfel incat sculpturile sale sunt de multe ori ignorate.
La targul de pe platoul din Piata Revolutiei pot fi admirate si vase de ceramica, zgardane, clopuri, stergare si covoare cu motive traditionale. Unii mesteri sunt incantati si numai pentru ca le sunt admirate obiectele expuse in timp ce altii sunt dezamagiti ca produsele traditionale nu prea mai au cautare.
„Pe noi mesterii ne incalzeste si daca lumea vine si se bucura de produsele noastre, pentru ca suntem noi, romanii intre noi”, a spus unul dintre producatori, Andrei Danci.
„Momentan pana cand vin clienti, imi fac ciucuri pentru clopuri. Astea pot sa le lucrez aici, ca margelele nu pot, pentru ca mi se imprastie aici, daca vreau sa fac zgardane. Nu se mai poarta, dar, totusi, parca-parca a inceput tineretul sa fi interesat, mai ales ca am inceput si noi sa facem bratari si isi mai iau si zgardan”, a declarat un alt mester popular, Ana Paparuz.
„Nu prea are lumea bani sa le cumpere. E criza”, a relatat o alta maramureseanca prezenta in targ Florica Pop.
Clientii s-au aratat incantati de manifestare si de faptul ca sunt oameni care se ingrijesc sa tina vii traditiile. Unii dintre ei nu au ramas doar cu admiratul produselor, ci au recurs si la achzitionarea unor obiecte.
„ E foarte bine. Mi-o fost dor sa asist la Ziua Recoltei. Sunt de 7 ani plecat din tara. Se zice ca traim rau, dar merge destul de frumos”, a declarat unul dintre clienti, Dumitru Busecan.
„Cu nostalgie ne gandeam ca nu era Sarbatoarea Castanelor, era Toamna Baimareana sau Ziua Recoltei. Veneam la un pahar de must, la o pastrama si acum a reinviat. E frumos, ne place. Produsele sunt bune… Am facut si cateva cumparaturi”, a mai spus o alta maramureseanca, Irina Chereches.
De la „Ziua Recoltei” pot fi achzitionate si legume, fructe, miere si produse lactate, dar si must. Preturile sunt, insa, putin mai ridicate decat in alte perioade ale anului, comerciantii incercand sa scoata un profit cat mai mare de la maramuresenii iesiti la sarbatoarea orasului.
FOTO: Mester popular, la Ziua Recoltei (c) eMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci