Vezi VIDEO
Fribourg Investments, fondul de investitii controlat de omul de afaceri Ion Sturza – fost premier al Republicii Moldova si fost director general adjunct al grupului Rompetrol, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care detine fabrica de exploatare miniera din Baia Mare. Anuntul a fost facut azi, 11 februarie, printr-un comunicat de presa transmis redactiei eMaramures. Fribourg Investments a preluat si controlul operational al proiectului de reciclare a deseurilor miniere, intentia declarata fiind aceea de a investi 40 milioane de dolari pentru valorificarea si reciclarea deseurilor miniere la Baia Mare.
Reprezentantii companiei omului de afaceri moldovean au aratat ca activitatea efectiva se va derula pe o perioada de aproximativ 5 ani si presupune procesarea a 8,5 milioane de tone de deseuri miniere prin reluarea activitatii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase – aur si argint – si reabilitarea ecologica a suprafetei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare (Flotatia Centrala).
Oficialii Fribourg Investments au aratat ca “pentru repornirea activitatii Romaltyn, programata in trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investitii totale de peste 40 de milioane de dolari, care acopera retehnologizarea completa a uzinei, inlocuirea circuitului de conducte, finalizarea statiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolatiei lacului de decantare si amenajarea unor noi buzunare de retentie etc.”. Dupa cum s-a precizat in comunicat, o parte din investitii au fost deja facute in perioada 2007-2012. Celelalte urmeaza sa fie realizate, la punerea in functiune a fabricii estimandu-se ca vor exista circa 200 de angajati.
”Functionarea fabricii Romaltyn va fi monitorizata permanent din perspectiva tehnologica si a parametrilor de mediu, care vor fi masurati si comunicati in timp real. Investitiile facute in noua linie de retratare asigura un control riguros al riscurilor, valoarea parametrilor de mediu inscriindu-se sub limitele prescrise de reglemetarile europene si cele nationale. Dupa finalizarea proiectului, vor fi reabilitate ecologic integral suprafetele pe care se afla astazi deseurile miniere”, au dat asigurari cei care au preluat compania.
“Ne dorim sa facem din acest proiect un pilot de buna practica in domeniul reciclarii de deseuri miniere si al reabilitarii ecologice, tocmai pentru ca preluam un istoric problematic. Activitatea Romaltyn rezolva o problema existenta – deseurile depozitate sunt o sursa de poluare grava – si deschide oportunitati de revitalizare a mai multor companii din Baia Mare. Partenerii nostri vor fi, in majoritate, companii romanesti din regiune“, a declarat Ion Sturza.
Potrivit fostului premier al Republicii Moldova, deja au existat discutii cu firme locale. “Pe intreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe si redevente, care vor fi o resursa de dezvoltare a zonei, puternic afectata de inchiderea minelor si de conditiile economice dificile din ultimii ani”, a adaugat Sturza.
Managementul proiectului este asigurat de Sergiu Chirca, de pe pozitia de administrator al companiei Romaltyn si, in acelasi timp, CEO al afacerilor fondului Fribourg Investments in Romania.
Activitatea Romaltyn va fi coordonata de un Consiliu Director format din cinci persoane, doi dintre actionarii proiectului (Kenes Rakishev si Ion Sturza) si trei directori independenti (Nurlan Abduov, antreprenor kazah, Dan Pascariu, cunoscut bancher roman, Presedintele Consiliului de Supraveghere a UniCredit Tiriac Bank si a altor companii internationale, si Bogdan Popescu, cunoscut expert international in resurse minerale).
CITESTE SI:
- CUMPARARE – ROMALTYN – Rusii ar putea prelua fosta societate Aurul Baia Mare
- CIANURI – Romaltyn Baia Mare poate relua productia de aur prin cianurare doar dupa construirea unei statii de epurare performante (VIDEO)
- PREMIERA eMM.ro – TRANZACTIE – Rusii de la Polyus Gold au amanat vanzarea Romaltyn Baia Mare
- ACORD – Romaltyn Baia Mare va fi vanduta unei firme din Kazahstan pentru 20 de milioane de dolari
- AFACERE – OPINII – Vanzarea Romaltyn Baia Mare nu va ajuta economia Maramuresului, sustine fostul subprefect Stefan Gonczi (VIDEO)
- TRANZACTIE DEFINITIVATA – Pentru 20 de milioane de dolari, kazahii de la SAT&Company sunt noii proprietari ai Romaltyn Baia Mare
Sursa: Ioana Osan