Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, 22 decembrie, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre membrii noului Guvern, ca acesta este rezultatul unui compromis politic in interesul public. Seful statului si-a exprimat satisfactia de a vedea un Executiv ”transparent” sustinut in Parlament, cerand totodata membrilor cabinetului „sa ramana pana la capat” un guvern al Romaniei.
”Am mai instalat un guvern in 2004, care a inceput ca un Guvern al Romaniei si a terminat ca un guvern partial, al lui Fenechiu sau Patriciu. Va cer sa ramaneti pana la capat un Guvern al Romaniei”, a spus Traian Basescu.
Cabinetul condus de liderul democrat-liberal Emil Boc a fost investit, luni seara, de Parlament, cu 324 de voturi pentru si 115 impotriva.
„Sunt onorat de votul pe care l-am primit impreuna cu echipa mea din partea Parlamentului. Este un vot care ne responsabilizeaza. Stim ce povara apasa pe umerii nostri, dar stiu ca am incredere in echipa pe care o am alaturi si care va da stabilitate tarii si va rezolva problemele cu care oamenii se confrunta, in primul rand spunandu-le tuturor care este realitatea exacta si (…) incercand sa gasim cele mai bune solutii pentru a face fata crizei economice din Romania, din momentul de fata”, a declarat Emil Boc.
Seful Comisiei Europene a promis sa acorde asistenta Romaniei si sub Boc
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a transmis luni seara, un mesaj de felicitare noului prim-ministru al Romaniei, Emil Boc. „In numele Comisiei Europene, doresc sa va felicit calduros pentru investirea Guvernului dumneavoastra. Doresc sa va urez dumneavoastra si colegilor dumneavoastra tot succesul in munca dumneavoastra si astept sa va intalnesc la Bruxelles”, se arata in mesajul presedintelui executivului comunitar.
Jose Manuel Barroso reafirma angajamentul Comisiei Europene de a acorda asistenta „pe deplin si activ” tarii noastre „in indeplinirea obligatiilor ce ii revin in baza mecanismului de cooperare si verificare si pentru implementarea cu succes a prevederilor programului de reforme al Romaniei”.
Seful executivului comunitar isi exprima, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul manifestat de Emil Boc fata de Uniunea Europeana intr-un moment in care aceasta incearca sa consolideze ce a realizat pana acum si sa raspunda provocarilor economice.
Guvern de vreme rea si de compromis
Emil Boc a declarat in fata legislativului ca echipa sa de ministri ”va guverna cumpatat”, avand ca deviza „responsabilitatea in vederea asigurarii stabilitatii tarii”. Primul-ministru desemnat a spus ca vor fi un guvern anticriza, dar nu unul limitat la perioada crizei. Boc a aratat ca, pe fondul cresterii economice de peste 8%, in anul 2008, deficitul bugetului general consolidat va fi de aproape 4% din PIB, iar deficitul de cont curent se va mentine in jurul valorii de 13%.
”In aceste conditii economice grele, vin in fata dumneavoastra cu un guvern rezultat din parteneriatul pentru Romania, parteneriat intre PD-L si Alianta PSD+PC. Suntem intr-o perioada in care stanga si dreapta sunt obligate sa dea stabilitate vietii noastre economice si politice. Este clar ca cele doua partide, care-si respecta identitatea politica si doctrinara, au si electorate diferite. Asta nu inseamna ca exista un popor de dreapta impotriva unuia de stanga, exista un sigur popor, poporul roman, capabil sa-si uneasca fortele intr-o situatie grea”, a spus Emil Boc.
Ajutor pentru someri, pensionari si micii intreprinzatori
Totodata, el a mentionat ca viitorul Guvern PD-L – PSD+PC va lua masuri sociale, dar si de sprijinire a mediului de afaceri, in contextul crizei economice mondiale, si ca va apela la masuri economice „dure”, dar care nu vor afecta populatia cu o situatie materiala precara.
„Vremurile care urmeaza cer, pe de-o parte, increderea in legile economiei libere, dar si interventia sociala a statului, pe de alta parte. Guvernul pe care il reprezint nu va ezita sa aplice masuri dure, dupa cum nu va sacrifica politicile sale sociale pentru a atenua efectele crizei. Nu exista nicio indoiala. Daca cineva are nevoie de o atentie speciala in aceasta perioada, acestia sunt oamenii care se afla in pericol sa isi piarda locurile de munca, oamenii care traiesc din salarii si pensii mici, dar si intreprinzatorii care cauta sa isi mentina sau sa isi dezvolte o afacere”, a declarat Emil Boc.
Boc nu renunta la pensia sociala, dar nu stie cand se va putea acorda
In ceea ce priveste justitia, Boc a spus ca obiectivul este ridicarea monitorizarii pe justitie din partea Uniunii Europene, pentru “a putea vorbi anul viitor de ridicarea monitorizarii si de tratarea Romaniei ca membru cu drepturi egale in UE”. De asemenea, potrivit lui Boc, viitorul guvern isi propune asigurarea securitatii energetice, inclusiv prin promovarea tehnologiilor ecologice alternative, cresterea alocatiilor de stat pentru copii, dezvoltarea durabila si reducerea decalajelor intre dezvoltarea marilor si micilor orase si intre zona rurala si urbana, precum si relansarea turismului si sportului ca domenii de importanta nationala.
Emil Boc a afirmat ca Guvernul pe care il va conduce isi propune atingerea unei tinte de 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie, in conditiile sustenabilitatii sistemului public de pensii. El a precizat ca Executivul isi propune, totodata, si asigurarea unei pensii sociale minime garantate care sa completeze pensia pana la 350 de lei lunar pentru toti pensionarii cu cuantumul pensiei sub aceasta suma, finantata din bugetul de stat. El a precizat ca, in acest sens, se vor respecta doua principii: al contributivitatii si al solidaritatii.
Sursa: Agerpres
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult