Vezi VIDEO
Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin continua in Maramures, insa persoanele de sex feminin care solicita imunizarea sunt tot mai putine, in ciuda gratuitatii acestuia. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures spun ca maximum cinci persoane se adreseaza medicilor, saptamanal, pentru a le fi administrat vaccinul anti-HPV. DSP Maramures a achizitionat aproximativ 3.000 de doze de vaccin, iar daca numarul persoanelor vaccinate nu va creste, in jur de 1000 de doze vor trebui aruncate.
Potrivit estimarilor reprezentantilor DSP Maramures, maximum cinci persoane solicita, saptamanal, vaccinarea impotriva cancerului de col uterin. Un calcul simplu arata ca, intr-un an, 240 de maramuresence vor fi vaccinate, iar pana in 2013 numarul acestora va ajunge la 720. Problema este insa numarul mare de doze achizitionate care vor ramane nefolosite si vor trebui aruncate sau returnate producatorilor.
“Ceea ce a tinut de noi am realizat, inclusiv am achizitionat de la judetele vecine vaccin in asa fel incat pentru a putea continua campania pana in 2013, dar, din pacate, numarul celor care intra in vaccinare saptamanal este intre una si cinci persoane”, a spus Carmen Sima, director executiv DSP Maramures.
In cazul in care numarul vaccinarilor va ramane constant, reprezentantii DSP risca sa ramana pe stoc cu aproape 1.000 de doze, insa daca numarul maramuresencelor care solicita vaccinul saptamanal va scadea sub cinci, dozele nefolosite vor fi si mai multe.
“Avem in jur de 2000-3000 de doze pentru vaccinarea completa, vaccinare care se face cu trei doze. Pentru ca la initierea vaccinarii cu doza intai trebuie sa se asigure toate cele trei doze, ne-am ocupat sa avem vaccin suficient sa putem initia fara restrictii vaccinarea”, a adaugat dr. Carmen Sima.
In cazul in care dozele nu vor fi epuizate, acestea vor fi returnate in schimbul altor vaccinuri.
“Se poate intampla cum a mai avut loc si in cazul altor produse, producatorul ridica vaccinul si ne da acelasi numar de doze cu un termen de valabilitate mai lung ”, a incheiat Sima.
Din luna martie, din ordinul Ministerului Sanatatii, sunt vaccinate si fetele pana in 24 de ani. Inainte de a fi vaccinate, femeile trebuie sa efectueze un consult ginecologic, dar si testul Babes Papanicolau. Vaccinul poate fi administrat la cabinetele medicilor de familie, ginecologice, la cele studentesti sau scolare sau la Centrul de Planificare Familiala.
Sursa: Adina Timis