Milioane de vieti au putut fi salvate in intreaga lume datorita generalizarii antiretroviralelor, potrivit unui studiu publicat marti in revista medicala britanica The Lancet cu ocazia conferintei internationale privind SIDA ce are loc la Melbourne, in Australia, relateaza AFP. Un grup de cercetatori de la institutul american IHME de la Universitatea din Washington a realizat cel mai amplu studiu de pana acum privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului in lupta impotriva SIDA, malariei si tuberculozei, potrivit revistei medicale britanice.
Punctul numarul sase al acestor obiective, adoptate in 2000 de ONU, vizeaza in mod specific aceste trei boli, cu obiectivul de a opri extinderea lor sau chiar de a obtine un recul, in special in tarile sarace, la orizontul anului 2015.
Cercetatorii au analizat datele privind aceste trei maladii pentru 188 de tari si perioada 1990-2013. Aceasta activitate a fost finantata de Fundatia Bill si Melinda Gates.
Autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, subliniaza intr-un comunicat pentru revista Lancet ca s-a inregistrat o ‘puternica crestere a finantarii si atentiei politice privind SIDA, malaria si tuberculoza in ultimii 13 ani’.
‘Cercetarea noastra demonstreaza ca atentia acordata acestor maladii a avut un impact real’, a spus el. ‘Totusi, ramane mult de facut si aceste trei maladii au ramas o problema majora de sanatate in 2013’, a afirmat dr. Christopher Murray.
In ceea ce priveste SIDA, antiretroviralele care permit combaterea eficienta a virusului HIV, pana la a-l face nededectabil in sange, nu duc la o vindecare completa, dar permit prelungirea semnificativa a vietii persoanelor infectate. La femeile insarcinate, antiretroviralele permit de asemenea prevenirea transmiterii virusului de la mama la copil.
Potrivit studiului, utilizarea antiretroviralelor din 1996 a permis salvarea unui numar estimativ de 19,1 milioane de ani de viata, marea majoritate (70,3%) in tarile in curs de dezvoltare.
Conferinta internationala privind SIDA, organizata de Societatea Internationala privind SIDA (International Aids Society sau IAS) reuneste peste 12.000 de oameni de stiinta, experti si militanti pana la 25 iulie la Melbourne.
Sursa: Agerpres