![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Momente pline de incarcatura emotionala au fost traite de persoanele care au ales sa fie prezente ieri, 7 septembrie, la evenimentul cultural organizat de asociatia „Casa Maramureseana”, in satul Remecioara. Invitati ai manifestarii au fost actorul si scriitorul Dan Puric, alaturi de artistul maramuresean Grigore Lese. Acestia, impreuna cu organizatorii, au incercat sa readuca in prim plan importanta pastrarii traditiilor specifice acestei zone, care au facut cunoscut Maramuresul in intreaga lume.
Organizata intr-un cadru rustic, manifestarea s-a bucurat de un real succes. Nu doar maramureseni, ci si oameni veniti din alte parti ale tarii sau chiar ale lumii au ales sa participe la ineditul proiect cultural.
„Anul trecut am infiintat asociatia «Casa Maramuresana», prin care dorim sa promovam traditia maramureseana si sa conservam ceea ce a mai ramas din traditia maramureseana. Ne referim inclusiv la arhitectura, am cumparat locul acesta, unde e casa veche, e sura, pe locul casei noi a fost o anexa pe care a trebuit sa o daramam. Am vrut sa aratam ca se poate construi nou, dar cu elemente traditionale, ca sa se incadreze in zona. Este pacat ca se pierd aceste traditii si se pierde si arhitectura maramureseana”, a explicat Cristina Bal, membru fondator al asociatiei „Casa Maramuseana”.
Pentru a fi in acord cu ideea evenimentului, de reintoarcere la traditie, cei mai multi dintre participanti au imbracat cel putin un element de imbracaminte traditionala. Acelasi lucru l-a facut si Dan Puric, care s-a declarat incantat de initiativa organizatorilor.
„In contextul in care in tara asta totul se demoleaza, se distruge si se uita trecutul, sa vezi niste tineri ca se apuca pe cont propriu sa isi aduca aminte de radacini. Ce vedeti dumneavoastra acolo in spate este trecutul nostru, de care nu trebuie sa ne rusinam. E un trecut atat de frumos, strainii il admira. Imi spunea cineva venit de curand din Anglia ca in satele englezesti nu ai voie sa schimbi o usa, nu exista termopan, nu ai voie sa schimbi o clanta, decat cu aprobare de la primarie. Ei au grija de ceea ce se numeste rusticitate, adica acel ceva care le arata originea”, a explicat Dan Puric.
Grigore Lese a ales sa vina in fata publicului cu o intrepatrundere de stiluri muzicale traditionale. Pe de o parte, horele cu noduri specifice anumitor zone din Maramures, iar pe de alta parte, cantecele traditionale iraniene, interpretate intr-un stil unic de artistul Amir Hodai. „Daca ati sesizat, iranianul canta cum cantam noi. Nu canta altfel, pentru ca Dumnezeu nu a lucrat pe mine mai mult decat pe el sau invers. Eu spun asa, peste tot, este o singura hora pe lume, care s-a imprastiat in toata lumea, a facut pui. Si s-a manifestat intr-un fel diferit in Scandinavia, in Mediterana, in Siberia, dar e o singura hore. Aici a fost astazi un lucru frumos si, daca om trai zile cu pacate, om extinde lucrul asta”, a aratat Grigore Lese.
La finalul evenimentului cultural, fiecare participant a avut ocazia sa doneze orice suma de bani in contul asociatiei „Casa Maramureseana”. Organizatorii au aratat ca banii stransi vor fi folositi pentru a dezvolta primul proiect al asociatiei, care presupune restaurarea a doua case traditionale, una din Berchezoaia si alta din Preluca Noua. Ulterior, alte locuinte vor fi refacute in stil maramuresean, in viitor, putand fi incluse intr-un circuit turistic.
Sursa: Gabriela Kuhajda