Tinerii dascali maramureseni nu sunt interesati sa predea la sate. Desi ar fi avut posibilitatea sa se titularizeze pe posturi in scolile din mediul rural, peste 70 de persoane au renuntat la astfel de catedre, preferand sa ocupe un loc de suplinitor, dar sa fie mai aproape de casa.
In judetul Maramures, din cele 277 de posturi titularizabile au fost ocupate 201. Inspectorul scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Mariana Pop, a declarat ca 76 de posturi au ramas neocupate pentru ca tinerii nu vor sa mearga sa predea in mediul rural.
Posturile titularizabile ramase neocupate se vor transforma in posturi netitularizabile, astfel ca vor fi destinate suplinitorilor.
Repartizarea pe posturile destinate suplinitorilor, inclusiv pe acele catedre cu continuitate are loc pana in 29 iulie. Pentru suplinitori exista peste 700 de posturi complete, si in jur de 1.455 de posturi scoase la concurs sunt catedre incomplete, incluzand sub 9 ore, ceea ce inseamna ca viitorii dascali care vor fi repartizati pe un astfel de loc vor fi nevoiti sa obtina ore la doua sau mai multe scoli.
In orice caz, numarul redus al posturilor titularizabile existente in judet ii preocupa si pe sindicalistii din invatamantul maramuresean care au aratata ca Maramuresul ocupa locul 22 la nivel de tara la capitolul posturi titularizabile si locul 10 la numarul de posturi vacantate.
”Diferenta e foarte mare. Dezavantajul e si pentru cei care lucreaza ca suplinitori, dar si pentru cei care vor sa vina in sistem”, a explicat liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop.
Sindicalistii au precizat ca, spre deosebire de ceilalti ani, se constata o oarecare imbunatatire a situatiei in conditiile in care la nivelul judetului s-au pensionat 160 de persoane si s-au titularizat peste 200 de candidati, ceea ce denota o crestere a numarului titularilor.
Sursa: Camelia Tocaci