Agentia guvernamentala americana pentru clima a informat, luni, ca temperaturile globale din luna iunie au fost cele mai mari din 1880, anul in care au inceput inregistrarile in acest domeniu, scrie marti agentia DPA. De asemenea, luna iunie a fost cea de a 352-a luna consecutiva cu o temperatura globala peste media secolului XX.
Recorduri de caldura au fost inregistrate in Groenlanda, in unele zone din nordul Americii de Sud, din estul si centrul Africii si din sudul si sud-estul Asiei, a precizat Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din SUA.
Temperatura medie terestra si de pe suprafata oceanului planetar a fost de 16,2 grade Celsius, comparativ cu media de 15,5 grade in secolul trecut, mai noteaza DPA.
Raportul autoritatilor americane vine in sprijinul avertismentelor date de climatologi potrivit carora omenirea se va confrunta pana la sfarsitul acestui secol cu cresteri de temperatura de 4 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industriala, in cazul in care nu este luata nici o masura preventiva.
Potrivit specialistilor, singura modalitate de a evita cresteri drastice ale nivelului marii, precum si seceta letala este aceea de a mentine cresterea temperaturilor medii globale la 2 grade Celsius sau mai putin. Raportul mai indica faptul ca temperaturile medii globale au crescut deja cu 0,85 de grade Celsius de la 1880 pana acum.
Pentru a putea mentine cresterea sub 2 grade Celsius, omenirea ar trebui sa reduca emisiile globale de gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, intre 40 si 70 la suta, comparativ cu anul 2010 si sa faca aceasta pana in anul 2050, mai scrie DPA.
La initiativa Uniunii Europene si a natiunilor in curs de dezvoltare cele mai vulnerabile, luata la conferinta climatica de la Durban, in decembrie 2011, ONU negociaza un nou acord international privind schimbarile climatice, cunoscut sub numele de Platforma Durban pentru o actiune consolidata, care va acoperi toate tarile. Noul acord va fi adoptat in 2015, in cadrul conferintei climatice de la Paris, si va fi pus in aplicare incepand cu anul 2020.
Sursa: Agerpres