Vezi VIDEO
Viitorul Bear Grylls, celebrul specialist in tehnici de spuravietuire, ar putea fi din Maramures. 24 de copii, unii dintre ai abia trecuti de varsta mersului de-a busilea, participa in aceste zile la prima editie a unei tabere de supravietuire organizata in Cavnic de Clubul Sportiv Tusport. Cei mici au ocazia sa invete elemente de catarare, sa isi construiasca un adapost sau sa participe la activitati de orientare cu si fara busola. Insa dintre toate activitatile, „alunecarile” cu tiroliana au fost cele mai apreciate de catre micii supravietuitori, fiecare coborare fiind insotita de strigate de satisfactie.
Supravegheati cu mare atentie de patru instructori, dar si de catre parinti, 24 de copii invata zilele acestea cum sa se descurce in natura singuri. „Alunecari” cu tiroliana, activitati de orientare, invatarea unor elemente de alpinism, construirea unui adopost si recunoasterea plantelor medicinale sunt activitatile care au atras copiii dornici sa descopere secretele naturii.
„Am invatat despre natura multe lucruri importante, cum sa avem grija de noi. Este foarte interesant pana acum si cred ca asa o sa fie si in zilele urmatoare”, a spus Adrian Beca. „Cel mai interesant lucru pe care l-am facut aici a fost sa ma dau pe tiroliana”, a aratat Stefan Zete. „Ma duc si pe tiroliana. Imi place dar cateodata vin prea rapid si trebuie sa inchid ochii pentru ca imi vine praf in ochi”, a spus Iulia, care inca nu a implinit 5 ani, fiind una dintre cele mai tinere participante.
![]() |
![]() |
Tabara a inceput luni, 9 august, si se desfasoara pana vineri, 13 august, atunci cand toti copiii vor participa la un foc de tabara. Ideea organizarii unei tabere pe timp de vara le-a venit organizatorilor in… iarna, ca o alternativa la activitatile pe care copiii din cadrul Clubului Tusport le desfasoara in Cavnic in perioada anotimpului rece.
„Am incercat sa ne gandim ce putem sa oferim cat mai interesant, ceva mai neobisnuit sau pana la urma, ceva mai actual zilelor noastre. Ce ar putea sa fie mai actual decat supravietuirea in societatea romaneasca?” – a declarat Tudor Bogdan, organizatorul taberei.
Fiecare zi de „instructie” se termina cu o tura in padure dupa lemnele necesare pentru focul de la finalul taberei. Toti cei care vor reusi sa promoveze cursul vor primi, dupa cum se cuvine, diplome de… supravietuitori.
Sursa: Andrei Gherghel