![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Borsenii doresc redeschiderea mineritului. Paradoxal, desi zona este cunoscuta drept una cu potential turistic, doar 2% dintre locuitorii orasului vor sa se investeasca in turism. Datele reies dintr-un studiu sociologic realizat de o firma de profil angajata de Primaria Borsa. Autoritatile locale au aratat ca prin acest sondaj au dorit sa afle care e potentialul borsenilor si ce aptitudini au, astfel incat investitiile atrase in zona sa fie in concordanta cu competentele profesionale ale locuitorilor.
Studiul a relevat ca oamenii de afaceri s-ar putea lovi de mai multe impedimente daca ar investi in zona. Forta de munca este majoritar necalificata, populatia este imbatranita, iar unii localnici din Borsa nu doresc sa lucreze. Tocmai pentru a nu-i alunga din start pe investitorii care ar dori sa deschida o firma in localitate, autoritatile borsene s-au gandit sa testeze potentialul localnicilor, dar si sa vada care ar fi optiunile borsenilor in privinta noilor locuri de munca. In acest context, timp de o saptamana a fost realizat un studiu sociologic. Sondajul a vizat un esantion de 1.500 de persoane.
Rezultatele au demonstrat ca populatia ramasa in Borsa e imbatranita, iar principala sursa de venit pentru multi localnici o reprezinta pensia, ajutorul de somaj sau banii trimisi acasa de rudele din strainatate.
„La sursa de venit, la nivel de localitate: 42% sunt venituri din pensie. Dintre acestia, 14% sunt venituri din pensie pe caz de boala, 2,43% somaj, venit minim garantat 17%, zilieri – 16,50%, bani din strainatate 10%”, a declarat primarul orasului Borsa, Ion Timis.
Din acelasi sondaj reiese ca 41% dintre borseni sunt apti de munca, dar nu lucreaza, in timp ce doar 27% dintre persoane sunt apte de munca si lucreaza. In plus, datele evidentiaza ca peste 40% dintre localnici au studii medii si doar 8% au urmat o facultate. Cand vine vorba despre pregatirea lor profesionala, majoritatea sunt calificati in industria grea, altii sunt specializati ca electricieni, soferi, constructori sau in domeniul silviculturii si prelucrarii lemnului. Studiul sociologic a mai demonstrat faptul ca oamenii si-ar dori redeschiderea mineritului si, in mod surprinzator, nu vor sa lucreze in turism.
„La intrebarea care e meseria pe care ati dori s-o practicati in Borsa in viitor, 12% spun ca in minerit, 6% in industria grea, 14% in constructii, 10% in industria usoara, 14% in comert, exploatari forestiere – 2%. In mare parte se doreste partea industriala, 22% din populatia orasului ar dori redeschiderea mineritului. Desi am impresia ca habar n-au ce inseamna mineritul de azi si ca nu are nicio legatura cu mineritul din perioada comunista, cand nu faceai nimic, mancai, dormeai. La fel, s-au tot batut in piept ca dorim sa avem turism, dar uite ca sub 3% isi doresc sa lucreze si sa investeasca in turism”, a precizat Ion Timis.
Conform aceluiasi studiu, cei mai multi dintre borseni lucreaza ca zilieri, respectiv 31%, in timp ce 22% dintre localnici au o activitate in constructii, 10% in comert si 6% in administratie sau invatamant. Autoritatile locale din Borsa spun ca au mai constatat ca in oras sunt putine femei, mai mult de jumatate din populatie fiind alcatuita din barbati.
Rezultatele sondajului urmeaza sa fie analizate intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local care va avea loc cel mai probabil in luna august. In functie de concluziile explicate de sociologi, reprezentantii Primariei Borsa vor decide ce investitori vor incerca sa atraga in zona.
Foto 1: primariaborsamm.ro
Sursa: Camelia Tocaci