Ceaiul si cafeaua protejeaza intr-o oarecare masura impotriva atacului vascular cerebral (AVC), combinatia celor doua fiind chiar mai buna, scrie passionsante.be.Concluzia a aparut dupa un studiu desfasurat de-a lungul a 13 ani pe 83.000 adulti japonezi. O mare cantitate de informatii despre bauturile consumate in mod obisnuit, fumat, activitate fizica, regim alimentar, indicele de masa corporala (IMC) au fost analizate de o echipa de la National Cerebral and Cardiovascular Centre (Osaka). Datele au fost confruntate cu cazuri de AVC.
La modul general, arata autorii cercetarii, citati de Le Quotidien du Medecin, „cu cat consumul de ceai sau cafea este mai mare, cu atat riscurile de AVC sunt mai mici’. La una sau doua cesti de cafea pe zi, riscul scade cu 20%.
Acelasi lucru se intampla la un consum de doua-trei cesti de ceai verde pe zi. Cine bea cel putin o ceasca de cafea si doua cesti de ceai zilnic prezinta un risc mai mic cu 34% sa faca un AVC. Mecanismele acestui efect protector nu sunt pe deplin stabilite, adauga Le Quotidien du Medecin. In orice caz, sunt implicate catehinele din ceaiul verde, cu proprietatile lor antioxidante si antiinflamatoare, si anumiti compusi ai cafelei (cum ar fi acidul clorogenic), tot cu actiune antioxidanta.
Sursa: Agerpres