Persoanele care trec printr-o depresie risca mai mult decat celelalte sa sufere de o criza cardiaca, arata un studiu desfasurat de cercetatori norvegieni pe mii de oameni. Cu cat simptomele sunt mai grave, cu atat consecintele sunt mai semnificative, scrie metronews.fr.
Efectele depresiei nu sunt numai psihologice, ci si fizice, persoanele depresive riscand mai mult sa aiba insuficienta cardiaca, boala cronica grava (muschiul inimii nu pompeaza destul sange). Circulatia sangelui in corp devine astfel insuficienta, iar organele nu primesc destul oxigen, lucru care determina semne clinice ca tahicardie, oboseala si ral pulmonar.
Sunt concluziile unui studiu norvegian prezentat la EuroHeartCare 2014, conferinta europeana initiata de Societatea Europeana de cardiologie. Este unul din primele studii care stabilesc o legatura fiabila intre cele doua boli. Datele au fost stranse in cadrul unei ample cercetari epidemiologice desfasurate in Norvegia pe aproape 63.000 de persoane, voluntarii fiind observati timp de 11 ani.
Cercetatorii au luat in considerare fumatul, indicele de masa corporala, activitatea fizica si tensiunea arteriala, evaluand si nivelul de depresie la persoanele depresive, prin scara HAD. Aceasta consta intr-o serie de intrebari ce permit aflarea gravitatii acestei tulburari la fiecare persoana in parte. Au inregistrat apoi numarul pacientilor internati cu insuficienta cardiaca si al celor care au murit in timpul studiului.
La sfarsitul perioadei de 11 ani, aproape 1.500 de persoane aveau insuficienta cardiaca, cercetatorii apreciind ca cele cu depresie usoara prezinta un risc de criza cardiaca cu 5% mai mare decat cele fara niciun simptom. La cele afectate de depresie moderata sau grava, riscul creste cu 40%. “Cu cat simptomele sunt mai grave, cu atat consecintele sunt mai semnificative. Oamenii deprimati au obiceiuri de viata mai putin sanatoase”, precizeaza Lise Tuset Gustad, coautor al studiului.
Persoanele depresive ar fi mai putin inclinate sa asculte sfaturi de imbunatatire a igienei vietii. „Oamenii care si-au pierdut interesul fata de lucrurile care le placeau inainte pot avea astfel primele semne de depresie”, adauga cercetatoarea. Consecintele bolii pot fi si biologice: stresul determinat de starea lor duce la inflamatii si ateroscleroza (acumulare de corpi grasi in artere), care pot grabi bolile cardiace.
Studiul arata totusi ca avansarea depresiei si, prin urmare, a consecintelor sale, poate fi limitata usor. „Depresia se poate trata usor in primele etape si oamenii nu au nevoie de medicamente. Daca va simtiti depresiv, mergeti la doctor”, incheie Lise Tuset Gustad. In afara de vizita la medic exista si actiuni benefice pe care le pot realiza cei depresivi, cum ar fi practicarea unei activitati fizice, imbunatatirea alimentatiei si limitarea consumului de alcool, sfaturi utile si pentru prevenirea riscurilor cardiace”, incheie metronews.fr.
Sursa: Agerpres