Persoanele care alearga cel putin cinci minute pe zi isi reduc riscul de deces prematur cu aproape o treime si isi prelungesc viata cu aproximativ trei ani, releva un nou studiu publicat in Statele Unite ale Americii. Cercetatorii au examinat obiceiurile de a face sport a peste 55.000 de adulti din regiunea Dallas, care au fost monitorizati intre sase si 22 de ani, scrie Los Angeles Times.
Aproximativ 24% dintre subiecti au sustinut ca obisnuiesc sa alerge. Comparativ cu cei care nu aveau acest obicei, cei care au alergat si-au redus cu 30% riscul de a muri indiferent de cauza, pe parcursul studiului. De asemenea, ei si-au redus cu 45% riscul de a muri ca urmare a unei boli cardiovasculare, arata cercetatorii in lucrarea lor, publicata in Journal of the American College of Cardiology. Aceste cifre au fost ajustate in functie de obiceiurile subiectilor de a fuma sau consuma bauturi alcoolice, de varsta pe care o aveau in momentul in care au inceput sa participe la studiu, de istoricul sanatatii familiei lor si de alte obiceiuri de a face sport.
In schimb, in cazul non-alergatorilor, riscul de a muri in timpul perioadei realizarii studiului a fost cu 24% mai mare decat pentru cei care alergau regulat. De fapt, rezultatele au aratat ca riscul mortalitatii asociat cu absenta alergarii a fost mai mare decat riscul de mortalitate asociat cu supraponderalitatea sau obezitatea (16%), cu un istoric familial de boala cardiovasculara (20%) sau cu un nivel ridicat de colesterol (6%).
Cercetatorii au impartit cei aproximativ 13.000 de alergatori in cinci grupe in functie de cat de multe minute alergau pe saptamana: un grup mai mic care alerga pana la 50 de minute in decurs de o saptamana si un grup mai mare format din cei care alergau mai mult de 175 minute pe parcursul unei saptamani.
S-a constatat ca beneficiile alergarii sunt aceleasi pentru toti alergatorii, potrivit studiului. Alergatul chiar si in doze sau viteze mai mici a fost asociat cu beneficii semnificative pentru scaderea riscului de mortalitate.
Cercetatorii au masurat, de asemenea, alergarea si in alte moduri — in functie de distanta totala parcursa pe saptamana, frecventa, viteza etc. La toate aceste categorii, chiar si cei care alergau putin au avut un risc mai mic de deces in timpul studiului decat cei care nu alergau deloc. Pentru a reduce riscul de moarte prematura, cercetatorii au calculat o durata de alergare necesara de 30 pana la 59 de minute pe saptamana.
„Aceasta constatare are o importanta clinica si publica pentru sanatate„, subliniaza echipa care a realizat studiul, formata din cercetatori de la mai multe universitati americane. Pentru ca timpul este una dintre cele mai puternice bariere in desfasurarea unei activitati fizice, acest studiu ar putea motiva mai multi oameni sa inceapa sa alerge si sa continue sa alerge, ca un obiectiv realizabil cu beneficii pentru sanatate si viata. Oamenii care nu pot dedica 15 sau 20 de minute unei activitati fizice moderate in fiecare zi, asa cum se recomanda, pot aprecia eficienta unei alergari de cinci minute, au adaugat ei.
Daca toti cei care nu obisnuiau sa alerge ar fi inceput sa faca acest lucru, 16% din cele 3.413 de decese care au intervenit in timpul studiului ar fi putut fi evitate, ceea ce inseamna ca 546 de vieti ar fi fost salvate, scriu cercetatorii in lucrarea lor.
Intr-un editorial care a fost publicat alaturi de studiu, cercetatori din Taiwan scriu ca medicii trebuie sa-i avertizeze pe pacienti ca inactivitatea poate duce la o crestere cu 25% a bolilor de inima si cu 45% a ratei mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, plus o crestere cu 10% a incidentei de cancer, diabet si depresie.
Trei dintre autorii editorialului au lucrat in 2011 la un studiu publicat in revista Lancet care constata ca mersul pe jos in ritm vioi timp de numai 15 minute pe zi ar putea extinde speranta de viata a unei persoane. Rezultatele ambelor studii sunt „vesti bune pentru sedentari”, scriu ei, subliniind ca miscarea este un medicament minune in multe feluri. Lista bolilor pe care exercitiile fizice le pot preveni, intarzia, modifica progresia sau le pot ameliora este mult mai lunga decat ne dam seama.
Sursa: Agerpres