Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se vor reuni luni, la ora 19,00, in sedinta comuna. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, copresedinte al USL, a declarat luni ca le va propune colegilor sai sa se intruneasca intr-o sedinta comuna a Parlamentului, poate chiar marti, in care sa fie dezbatut subiectul pozitiei Romaniei la Consiliul European.
„Eu cred ca acest subiect major al pozitiei Romaniei la Consiliul European poate sa faca si continutul unei dezbateri parlamentare. Examinam posibilitatea de a face o sedinta, poate chiar maine, a Camerelor reunite pe acest subiect. O sa propun asta colegilor mei. Vom vedea care va fi decizia. Maine avem convocate grupurile parlamentare ale USL, in care vom stabili pozitia de principiu fata de aceste lucruri, iar astazi avem un Birou permanent al Senatului in care vom discuta cateva subiecte”, a afirmat Antonescu, dupa sedinta USL.
Potrivit acestuia, o dezbatere in Parlament pe tema pozitiei la Consiliul European ar reprezenta un comportament democratic. „USL este la guvernare si rezolutia adoptata de noi cu privire la pozitia in Consiliul European este una politica, de principiu, pe care Guvernul deja a adoptat-o si o pune in practica. Noi nu putem sa-i impunem nimic presedintelui Traian Basescu, dezbaterea pe aceasta tema in Parlament este incercarea de a ne comporta ca intr-o tara democratica, in care punctul de vedere al unor forte semnificative conteaza si trebuie comunicat. Evident, presedintele nu poate fi constrans, dar cred ca in orice democratie orice reprezentant al unui stat, de la cel dintai, care este presedintele, continuand cu Executivul, cu primul-ministru, cu ministrii, cu toti ceilalti oameni care intr-o masura sau alta reprezinta statul roman, e normal sa tina cont de pozitia de principiu pe care, de pilda, Parlamentul o adopta”, a precizat Antonescu.
El a adaugat ca o eventuala dezbatere in Parlament este foarte importanta pentru ca acolo sunt exprimate toate punctele de vedere, inclusiv al actualei Opozitii, care nu si-a prezentat oficial pozitia fata de aceste chestiuni. Intrebat daca la sedinta din Parlament ar trebui sa fie invitat si presedintele Basescu, Antonescu a raspuns ca nu crede acest lucru, dar daca va exista o propunere de la alti colegi va fi examinata.
„Eu nu cred (n.r. – ca ar trebui invitat presedintele), pentru ca de la presedinte stim ca nu-i trebuie decat niste oameni cu laptop, nicidecum oameni politici. In Parlament sunt oameni politici, mandatati de natiune sa discute politica. Presedintia, dupa cum stiti, nu are specialisti si nu are aparat tehnic, motiv pentru care, asa cum am discutat cu presedintele si am anuntat si public, toti specialistii Guvernului care au participat pana acum la negocieri, care cunosc cifrele si celelalte elemente de negociere, sunt alaturi de presedinte pentru ca acesta sa poata sa aiba o pozitie fundamentata. Pe de alta parte, e foarte clar ca aici nu se pune problema de a impune presedintelui ceva, dar nici el nu poate sa ne impuna noua ceva. Presedintele deocamdata vorbeste in numele sau si atat”, a explicat Antonescu.
El a completat ca pe agenda sedintei de luni a Biroului permanent al Senatului se va afla si scrisoarea pe care presedintele Traian Basescu a trimis-o in legatura cu votul dat in cazul Mircea Diaconu.
Sursa: Agerpres