![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
„La vremuri noi, solutii noi”. Agricultorii maramureseni sunt fortati sa sape dupa apa si sa isi amenajeze sisteme de irigare a terenurilor, pentru ca soarele le parjoleste recoltele. Gospodarii spun ca de de patru ani incoace intampina probleme foarte mari din cauza secetei. Pagubele au crescut de la o vara la cealalta iar singura solutie care le-a ramas la indemana a fost aceea de a investi in instalatii automate care trag din adancuri apa necesara culturilor.
Batranii de pe valea Somesului spun ca niciodata nu au mai vazut o asa seceta cum s-a inregistrat in ultimii ani. Ei povestesc ca, in urma cu un deceniu, agricultura presupunea multa munca, dar ca avea rezultate sigure, pentru ca vara era bogata in ploi iar arsita nu era atat de mare. Acum, seceta a distrus hectare intregi de culturi in Maramures, iar, in speranta ca vor salva cat de cat din productie, agricultorii incearca tot felul de solutii care sa alunge uscaciunea din sol.
„Ii foarte mare seceta, si udam intr-una. Dimineata, ma scol si pe la 3.00 – 4.00, numai sa fie mandre si frumoase si sa avem recolta bogata. Nu vreau sa ma laud, dar eu fac agricultura din 1962. Atunci nu erau solarii. Faceam geamuri de sticla, aveam o oboseala nemaipomenita. Sa stiti ca nu prea a fost seceta ca si acuma, in anii astia”, povesteste o maramureseanca din satul Danesti, Maria Suciu.
Preturile mari la seminte, vremea capricioasa, dar si aparitia samsarilor pe piata de desfacere sunt principalele probleme cu care se confrunta fermierii maramureseni. Cu toate astea, nu se dau batuti, pentru ca au in sange agricultura.
„N-am sa renunt niciodata la agricultura, pana cand se termina zilele mele, pentru ca am o satisfactie atunci cand muncesc. De cum incep, de primavara, am o dorinta de a lucra. Parca imi vine sa stau acolo, intre ele. Munca pe care o faci cu drag ii o satisfactie. Cultivam rosii, ardei, vanata – dar toate sunt ecologice aici, la noi, pentru ca cel mai mult punem gunoi. Daca semeni samanta buna, buna rasare”, spune Maria Suciu.
Chiar si cei care au investit in sisteme de irigatii performante au uneori probleme din cauza secetei. Adesea, puturile de alimentare seaca foarte mult iar astfel se ingreuneaza aducerea apei – atat de vitala pentru culturile de legume. In acest context, curatatul fantanilor a devenit o buna afacere, foarte multi locuitori din zonele rurale apeland in aceasta perioada la “specialisti” pentru a rezolva problema apei.
„Curatam acuma si mergem in jos, ca sa fie apa mai multa. Cea mai mare problema e seceta, iar terenurile necesita foarte multa apa. De apa e nevoie ca de aer. Depinde cat mergem in jos, cat curatam. De exemplu aici apa e de un metru jumatate si noi o sa o facem in jur de trei metri acuma. Cel putin trei metri!”, a relatat pentru eMaramures unul dintre curatatorii de fantani de pe valea Somesului, Vasile Valeanu.
Agricultorii maramureseni vor avea probleme din cauza secetei si in perioada urmatoare. Prognozele meteorologice arata ca vremea va ramane in continuare calda si ca precipitatiile vor fi reduse cantitativ in Maramures atat in luna august, cat si in septembrie.
CITESTE SI:
• AGRICULTURA – PERICOL – Culturile de porumb si cartof din Maramures, afectate de seceta prelungita (VIDEO)
Sursa: Gabriela Kuhajda