Cartofii si ouale au fost si in luna noiembrie produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult, la fel ca si in octombrie, cu 6,11%, respectiv cu 5,03%, in timp ce ieftiniri au fost inregistrate la citrice si fructe meridionale cu 8,29% si la fructe si conserve din fructe cu 3,98%, potrivit datelor publicate astazi, 11 decembrie, de Institutul National de Statistica.
De la inceputul anului, cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe cu 13,84%, cartofii cu 10,07%, in timp ce ouale si painea s-au ieftinit cu 21,44%, respectiv cu 11,41%. Per ansamblu, produsele alimentare s-au ieftinit cu 0,15% in noiembrie, iar de la inceputul anului preturile la alimente s-au redus cu 2,42%.
In noiembrie au mai fost consemnate cresteri de preturi la fasolea boabe cu 2,16%, iar ieftiniri la ulei comestibil cu 1,37%. Zaharul, berea si carnea de pasare au inregistrat, de asemenea, ieftiniri intre 0,05% si 1,17%.
Pe de alta parte, tarifele marfurilor nealimentare au crescut in noiembrie cu 0,06% si cu 3,46% de la inceputul anului. La acest capitol, scumpiri au fost inregistrate la incaltamintea din piele cu 0,51%, energie termica — 0,37%, iar ieftiniri usoare au fost doar la combustibili cu 0,12%.
De la inceputul anului, cel mai mult s-au scumpit gazele naturale — 9,25%, energia electrica — 7,90% si cartile, ziarele si reviste — 5,21%.
Sursa: Agerpres