![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Ia romaneasca ramane la moda. Chiar daca bluzele moderne au inlocuit in ultimii ani traditionala camasa romaneasca, mesterii populari din judetul Maramures au vrut sa demonstreze ca ia accentueaza feminitatea si da o nota aparte celor care aleg sa o imbrace. La cea de-a doua editie a sarbatorii iei romanesti care se desfasoara la Muzeul Satului din Baia Mare, creatorii populari si-au expus creatiile, dar au si aratat pe viu cum se lucreaza la o astfel de bluza.
Ii traditionale vechi, ramase mostenire de la bunici, dar si ii mai noi au fost expuse in curtile caselor de la Muzeul Satului din Baia Mare. Mesterii populari din intreg judetul au venit si la cea de-a doua editie a sarbatorii iei romanesti cu camasutele populare traditionale si care dau un farmec aparte celor care aleg sa le imbrace. Pentru a fi si mai convingatoare, unele dintre creatoare au ales sa lucreze la confectionarea iilor, chiar in fata celor care au calcat pragul muzeului. Mestesugul care e unul migalos a fost invatat de la varste fragede, iar acum mesterii vor sa-l dea mai departe, numai ca nu prea au ucenici dornici sa deprinda o astfel de activitate.
„Fac o camasa si e tare greu aici ca impartesc firele. Esti atent si cand ingradesti, sa fii tare atent, ca un fir de l-ai gresit nu mai poti sa faci. Am invatat cand aveam vreo 15 ani, am invatat de la o sora de-a mea. Si mi-o dat si peste degete daca n-am facut bine. N-am avut pe cine invata ca nu vreu acuma sa invete, le e mai bine asa cu de astea, una doua trage pe ea, astea e mai greu, si trebuie si cusute. Amu tat incep sa mai faca, dar tineretul tot nu vrea sa faca. Sa se apuce de lucru de mana, e mai greu. Noi cat mai traim facem, apoi cine-a mai face nu stiu” a marturisit una dintre creatoarele de ii, Anastasia Dan.
O alta femeie care se ocupa cu confectionatul iilor, Marioara Pop a relatat faptul ca „am facut bugate costume de vandut, si i-am facut la fata. Nicium n-o vrut sa-i fac. Le-am facut si la fata si la nora, ca nu s-or imbraca, acum le place. Si eu de mica, de vreo 12 ani eram cand am invatat. Io am vazut pe altele, nu m-o invatat nimeni. Nu vreu a lucra, pe fata am invatat-o dar acum nu lucra nici ea, ca are gospodarie, merge cu vaca pe camp”.
Femeile de la tara marturisesc insa ca iubesc portul popular si ca nici nu-si inchipuie ca ar putea sa se imbrace altfel pentru ca face parte din viata lor. „Mie atat mi-s de dragi lucrurile din batrani, nu stie nimeni. Cat oi trai si apoi ii dau la fata. Ca eu is de 81 de ani. Am la cine le da”, a mai spus Marioara Pop.
Tinerii care au venit la sarbatoarea iei au lasat si ei pentru cateva ore la o parte imbracamintea moderna. O mamica venita tocmai din judetul Bistrita Nasaud a ales chiar sa-si imbrace ambii micuti cu iile traditionale, pentru a le insufla de mici dragostea pentru costumul popular.
„Noi suntem de la Bistrita de la Beclean si ne-am gandit sa onoram aceasta serbare cu costumele pe care le avem in dotare. Cel mare are costumul de acum trei ani, iar cel mic are doar un an si jumatate si atunci am imprumutat costumul. Cei din familie si ei ne-au insuflat traditiile pe care le avem si atunci vrem ca pe viitor si copiilor sa le dam si sa ducem aceasta traditie mai departe”, a declarat una dintre vizitatoare, Marieta.
Organizatorii si-au propus ca prin acest eveniment sa-i convinga pe toti romanii sa revina la ia traditionala si sa o poarte cu drag, asa cum au facut-o parintii si bunicii lor in trecut.
„Omagiem astazi in a doua editie, ia romaneasca, vrem sa imbracam planeta cu ea si speram sa reusim, sa ne facem cunoscuti noi romanii prin lucrurile frumoase pe care am reusit sa le creem de-a lungul timpului. Ia noastra e cel mai important lucru din portul popular, indiferent ca e a femeii sau a barbatului. Aici vom gasi lucruri ce vin din negura timpului. Daca stam sa ne uitam pe Columna lui Traian sau pe Monumentul de la Adamclisi vom recunoaste croiul camasii romanesti traditionale”, a spus muzeograful etnolog, Janeta Ciocan.
Sarbatoarea iei romanesti se va incheia maine. Pe langa creatiile populare, vor putea fi admirate si accesorii traditionale. De asemenea pentru a crea o atmosfera specifica evenimentului, organizatorii au pregatit cateva momente folclorice.
Sursa: Camelia Tocaci