![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Si-a dedicat zeci de ani din viata pestilor si delfinilor, iar mai apoi, a fost ales sa infiinteze delfinariul din Constanta. Acum isi utilizeaza cunostintele dobandite in urma cercetarilor de psihologie pe delfini pentru a-i ajuta pe tinerii care ajung in penitenciare sa se reintegreze in societate. Baimareanul Mihai Iosif, un fost absolvent al Colegiului National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, a ajuns sa fie recunoscut si apreciat la nivel national si international pentru rezultatele obtinute in urma cercetarilor in mediul acvatic.
Baimareanul Mihai Iosif a incheiat studiile liceale in Baia Mare, in urma cu 50 de ani. S-a indreptat spre sectia de Psihologie a Facultatii de Filosofie din Bucuresti, dar si-a pregatit lucrarea de licenta la Facultatea de Biologie, imbinand comportamentul pestilor si al delfinilor cu studiile de psihologie. Ideea de a aprofunda intelegerea acestor animale o avea inca din tinerete, pentru ca mai apoi sa o dezvolte si sa ajunga chiar sa isi dea doctoratul si sa faca cercetari in acest domeniu.
„Ideea care mi-a venit in minte cand eram la Cercul de Acvaristica a Parcului Pionierilor de pe strada Petofi, acolo mi-a venit o idee despre pesti, cu aceasta idee mi-am dat licenta, cu aceeasi ideea – valorificata, fireste, pe alt plan – mi-am dat doctoratul si chiar si in momentul de fata scriu lucrari stiintifice cu aceeasi idee. Am studiat fenomenul de invatare instinctiva la pesti si reuseam sa adorm pestii fara sa ating pestele in bazin sau sa-l fac sa sara, de la distanta”, a povestit baimareanul Mihai Iosif.
Rezultatele studiilor nu au intarziat sa apara, astfel ca Mihai Iosif a fost premiat la numeroase sesiuni stiintifice din tara, ideile sale despre modul in care pot fi ajutati pestii si delfinii sa dobandeasca anumite abilitati fiind foarte apreciate. Baimareanul a reusit sa demonstreze ca aceste animale sunt fiinte complexe si, de-a lungul timpului, a facut mai multe studii in urma carora i-a invatat pe delfini cum sa respire eficient, pentru a rezista cat mai mult timp sub apa sau in timpul acrobatiilor. Descoperirile sale au fost remarcate de profesorii sai universitari, care l-au propus pe baimarean pentru a se ocupa de infiintarea delfinariului din Constanta.
„Am fost propus sa ma ocup de punerea in functiune a delfinariului din Constanta. Erau multi specialisti in biologie marina, dar totusi nu a indraznit sa se ocupe nimeni, pentru ca era o responsabilitate uriasa. Oferta mi-a fost facuta mie, in timp ce la Institutul Roman de Cercetari Marine erau 157 de cadre de specialitate, de biologi, ingineri piscicoli, de toate categoriile, care erau mai la indemana decat mine si totusi forurile de decizie au mers pe mana mea, pe baza recomandarii facute de profesorii mei”, a aratat baimareanul Mihai Iosif.
Baimareanul a adus in tara cativa delfini, cu care a lucrat foarte intens pentru a reusi sa-i inteleaga si sa-i pregateasca pentru reprezentatii. Mihai Iosif marturiseste ca s-a inspirat de la delfinariile americane, insa acest model i-a adus succesul, in scurt timp delfinariul reusind sa stranga peste un milion de vizitatori intr-un an.
Baimareanul a lucrat peste 25 de ani la institutia din Constanta si a ajuns la concluzia ca delfinul este un simbol al existentei umane si, spune el, „cu cat cunosti mai bine delfinul, cu atat cunosti mai bine omul”. Tocmai de aceea, a decis sa aplice rezultatele cercetarilor sale pentru a-i ajuta pe tinerii condamnati la inchisoare sa urmeze calea cea buna si apoi sa se reintegreze social.
Fiind cadru didactic universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanta, baimareanul preda cursuri de Neuropsihofiziologie, Istoria Psihologiei, Neurocibernetica sau Psihologie si Sociologie Judiciara si face practica alaturi de studentii si masteranzii sai printre tinerii din inchisori, iar recent s-a alaturat unui proiect international in acest domeniu.
„Recent, particip la un proiect international, impreuna cu colegi din Anglia si Portugalia, de studiere a fenomenului infractional la tineri, recuperarea lor si reintegrarea lor sociala, care pentru mine tot delfini sunt, pentru ca in penitenciar ei sunt tot in captivitate, asemenea delfinului la delfinariu”, a spus baimareanul Mihai Iosif.
Mihai Iosif arata ca de cele mai multe ori pedepsele lasa urme adanci in sufletul tinerilor care ajung in inchisori, astfel ca acestia sunt foarte greu de recuperat. Pe aceasta tema, dar si pe alte teme de psihologie, baimareanul a publicat doua carti si numeroase articole in revistele de specialitate.
Sursa: Gabriela Kuhajda