![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
De sase zile, borseanul Gheorghe Stetco, care executa o pedeapsa de doi ani de inchisoare in Penitenciarul Baia Mare, se afla in greva foamei. Este pentru a doua oara in decurs de doua luni cand barbatul apeleaza la aceasta forma de protest, simtindu-se nedreptatit prima data de magistratii din Maramures, iar acum de cadrele si conducerea inchisorii. Gheorghe Stetco invoca faptul ca, desi ar fi indeplinit conditiile de modificare a regimului de detentie, acest lucru i-a fost refuzat. In plus, barbatul sustine ca, de cand a fost incarcerat, a beneficiat doar de o recompensa, in vreme ce alti detinuti au primit mult mai multe. Conducerea penitenciarului infirma insa cele spuse de Gheorghe Stetco, considerand ca toate deciziile luate in acest sens au fost corecte.
Barbatul, care a fost inchis in urma unui incident ce a avut loc in 2008, atunci cand a intrat in incinta Tribunalului Maramures avand asupra sa un pistol, un cutit si un spray lacrimogen, spune ca a ajuns la puscarie in urma unui dosar fabricat si considera ca mai multe drepturi ii sunt incalcate. Din aceasta cauza, de zile bune, barbatul refuza sa se mai atinga de mancare. Borseanul este un obisnuit al instantelor, fiind parte in mai multe dosare penale si civile, unul cu vechea conducere a Composesoratului Cisla, care l-a si determinat sa intre prima ora in greva foamei. De aceasta data, barbatul este nemultumit de tratamentul de care are parte in penitenciar, astfel incat a decis sa renunte din nou la hrana pentru a atrage atentia asupra sa.
„Nu se poate ca eu sa nu fac nimic, sa ma lupt sa fie bine pe camera aia si eu sa nu primesc niste recompense? Una singura in 11 luni? Eu cred ca in 11 luni se puteau da pe rand, luna asta doi, luna viitoare doi si sa-i ajute pe toti”, a declarat, pentru eMaramures, Gheorghe Stetco.
Conducerea Penitenciarului Baia Mare a explicat ca schimbarea regimului de detentie se face doar dupa ce o comisie – din care fac parte psihologi, sociologi, asistenti sociali si specialisti in regim si siguranta penitenciara – evalueaza persoana privata de libertate si isi da acordul in acest sens. In situatia de fata, comisia nu a fost de acord, asa ca Gheorghe Stetco a ramas incadrat in regimul semi-deschis de detentie. Principala diferenta dintre regimul semi-deschis si deschis este ca, in cazul celui din urma, detinutul poate presta activitati in afara inchisorii, nefiind insotit.
„Comisia din penitenciar a opinat ca in acest caz nu se poate discuta despre o astfel de propunere. Noi am mentinut condamnatul la regim semi-deschis. Condamnatul are posibilitatea legala de a ataca hotararea noastra, ceea ce s-a si intamplat. Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor a confirmat solutia noastra ca fiind legitima si legala, iar condamnatul avea posibilitatea de a face ultimul pas, acela de a face plangere la Judecatoria Baia Mare, ceea ce nu a facut, insemnand ca isi asuma decizia noastra si a judecatorului delegat”, a declarat Horia Chis, directorul Penitenciarului din Baia Mare.
In privinta recompenselor pe care barbatul in varsta de 59 ani sustine ca ar fi trebuit sa le primeasca, directorul Penitenciarului Baia Mare a spus ca seful de sectie decide daca o persoana poate sa beneficieze de acestea. Recompensele pot consta in suplimentarea drepturilor la pachete si vizite, permisiunea de iesire din penitenciar sau ridicarea unei sanctiuni aplicate anterior. Pentru a beneficia insa de astfel de recompense, detinutul trebuie sa aiba o conduita impecabila, sa se implice in activitati socio-culturale sau de munca, iar in cazul lui Gheorghe Stetco a fost cazul o singura data, in perioada petrecuta dupa gratii.
Gheorghe Stetco a spus ca nu va renunta la protestul lui decat in momentul in care va fi incadrat in regimul deschis si va primi inca doua recompense.
Sursa: Andrei Gherghel