Inundatiile care afecteaza zona balcanica, cele mai grave din ultimul secol, ameninta principala electrocentrala din Serbia, in timp ce in Bosnia au miscat de la locurile lor minele ramase din timpul razboiului din anii 1990, relateaza BBC News Online. Cel putin 40 de persoane au murit in Serbia si Bosnia-Hertegovina dupa trei zile de ploi abundente, iar bilantul ar putea creste. In Bosnia, alunecarile de teren au distrus mai multe case si au miscat minele ramase din timpul razboiului din anii 1990. Inudatiile afecteaza si Croatia.
In Bosnia sunt peste 100.000 de mine, potrivit Centrului de actiune privind minele din tara. La aproximativ doua decenii de la sfarsitul conflictului, inca mai sunt persoane ucise si ranite in fiecare an de explozia lor.
Numarul victimelor s-a redus cu timpul, gratie eforturilor de deminare si a hartilor cu zonele minate. Populatia locala cunoaste zonele periculoase si drumurile sigure. Dar ploile torentiale, inundatiile si alunecarile de teren ar putea sa miste minele. Mai multe semne de avertizare au fost deja luate de ape in numeroase zone. Atunci cand apele se vor retrage, va fi nevoie de actiunea genistilor. In Serbia, sute de mii locuitori din Obrenovat au fost evacuati dupa ce o mare parte din oras a fost inundat. In acest oras, situat la sud-vest de capitala Belgrad, se afla centrala Nikola Tesla, care alimenteaza mare parte din tara.
Premierul sarb Aleksandar Vucici a declarat ca principala preocupare a Guvernului este sa protejeze centrala. „Facem tot ce putem”, a declarat el. Mii de voluntari au raspuns apelului Guvernului de a consolida malurile raului Sava.
Sursa: Mediafax