![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Descoperire extrem de importanta a arheologilor maramureseni in situl din Bozanta Mica. Doua monede romane din argint si bronz au fost gasite in timpul sapaturilor din acest an, ocazie cu care arheologii maramureseni s-au folosit in premiera de un studiu magnetometric. In pofida importantei descoperiri, lucrarile vor fi sistate peste doar doua zile, pentru ca… nu mai sunt bani pentru cercetare arheologica.
La aproximativ 12 kilometri de Baia Mare, la confluenta Somesului cu Lapusul, in situl arheologic Bozanta Mica-Grind, arheologii maramureseni au descoperit doua monede din epoca romana. Descoperirea este extrem de importanta si prin prisma faptului ca in multe alte situri unde se sapa de multi ani nu s-au descoperit in monede romane, adica dovezi ale schimburilor comerciale dintre locuitorii din afara granitelor Imperiului Roman si cei din interiorul imperiului.
“In acest an, s-au descoperit doua monede de epoca romana imperiala. Una dintre ele din timpul lui Marcus Aurelius, mai exact pe moneda apare sotia acestuia, Faustina II. Moneda se dateaza intre anii 176-180 d.Hr., asadar emisa dupa moartea imparatesei. A doua moneda este din timpul Iuliei Mamea, mama imparatului Severus Alexander, si se dateaza in anul 232 d.Hr.”, a confirmat arheologul Raul Cardos.
De asemenea, in timpul sapaturilor care au inceput in 3 august, s-au mai gasit un pandantiv din bronz si mai multe obiecte din metal care inca nu au fost identificate.
Complexe medievale de secol VIII
Arheologii maramureseni spun insa ca acesta nu este singurul succes inregistrat la Bozanta Mica-Grind. “Am descoperit si doua complexe medieval timpurii, foarte importante, datate secolul VIII d.Hr., cateva gropi de stalpi care delimitau locuinte sau anexe gospodaresti de epoca romana, precum si vetre din epoca bronzului”, a declarat arheologul Marius Ardeleanu.
La Bozanta Mica-Grind s-au identificat trei sate preistorice: din epoca bronzului (aproximativ 1500-1000 i.Hr.), din epoca romana – Barbaricum (din afara granitelor Imperiului Roman) si din epoca medieval timpurie (sec. VIII-IX d.Hr.).
Seful sectiei Arheologie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare, Dan Pop, spune ca surprizele pe care le-au avut in acest an sunt legate de locuirea medieval timpurie. “Am gasit constructii de suprafata, precum si un cuptor, toate foarte bine pastrate – spre deosebire de sapaturile de anul trecut cand nivelul medieval timpuriu era puternic ravasit de lucrarile agricole”, a declarat Pop.
Acesta a mai sublinat importanta celor doua monede de epoca romana, una de argint si una de bronz, precum urmele unor constructii din epoca bronzului, cu vetre si bucati de chirpic, de asemenea foarte bine pastrate.
Au folosit in premiera studiul magnetometric
Seful sectiei de Arheologie a explicat ca daca descoperirile din epoca bronzului sunt relativ familiare arheologilor din zona de nord-vest, cele din epocile romana si medieval-timpurie sunt mai putin cunoscute si de aceea maramuresenii si-au indeptat atentia spre acestea.
Arheologul Dan Pop a mai mentionat ca acesta este primul an in care maramuresenii au folosit studiul magnetometric, fapt care i-a ajutat sa economiseasca timp si bani, acesta indicand locurile unde este densitate mai mare de structuri arse sau structuri zidite sub pamant.
Numai ca lucrarile se vor opri la sfarsitul lunii, pentru ca… se termina banii, dupa cum a precizat seful sectiei Arheologie, care pastreaza speranta ca anul viitor li se vor aloca fonduri mai semnificative pentru a putea explora suprafete mai generoase.
Situl Bozanta Mica-Grind
“Asezarea de la Bozanta Mica-Grind, din zona confluentei Sasarului cu Lapusul si a Lapusului cu Somesul, este foarte importanta pentru ca are trei niveluri de locuire din trei epoci – din epoca bronzului sunt cunoscute siturile de la Lapusel-Mociar, Lapusel-Ciurgau, Lapusel-Hodistau, pe malul drept al Lapusului sunt siturile de la Busag-Petog, Sasar-Dambu Morii, spre sud situl de la Ardusat-Sub Padure, la Seini, la fel, mai multe situri, toate in arealul de la iesirea din Depresiunea Baia Mare”, a explicat Dan Pop.
Situl de la Bozanta Mica a fost descoperit in 1992 de dr. Ioan Stanciu, pe atunci angajat al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Anul trecut, in colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj Napoca, unde lucreaza acum dr. Stanciu, arheologii maramureseni au decis sa inceapa o investigatie arheologica a sitului.
Din echipa din acest an, coordonata de dr. Stanciu, fac parte arheologii Dan Pop, Raul Cardos, Marius Ardeleanu, Dorian Ghiman (restaurator) si Zamfir Somcutean (conservator).
Sursa: Catalin Vischi