Crestinii ortodocsi si greco-catolici intra de luni, 27 februarie, in Postul Pastilor. Astazi, 26 februarie, este duminica lasatului de sec la branza, dupa ce in urma cu o saptamana s-a lasat sec de carne. Este cel mai lung post pe care il parcurg credinciosii, dar si cel mai sever, daca sunt avute in vedere restrictiile culinare. Preotii atrag atentia insa ca postul nu trebuie redus doar la schimbarea regimului alimentar, ci si la schimbarea vietii interioare.
Postul Pastilor este asemanat cu o calatorie duhovniceasca spre Saptamana Patimilor si mai ales spre Invierea Domnului Iisus Hristos. Este o perioada in care credinciosii isi schimba regimul alimentar, insa sunt indemnati de preoti ca in aceste zile sa apeleze mai mult la rugaciune.
In prima saptamana a postului, de luni pana joi, credinciosii participa la Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, care prezinta numeroase pilde de pocainta si ii invata pe crestini sa se fereasca de lucrurile care nu ii sunt placute lui Dumnezeu. Canonul cel Mare se repeta in miercurea din a cincea saptamana de post.
Postul Pastilor, care incepe in 27 februarie, se va incheia sambata, 14 aprilie. Alimentele care nu sunt permise sunt carnea si produsele din lapte, peste, vin si ulei. In zilele de sambata si duminica, este dezlegare la vin si peste. De asemenea, de sarbatoarea Buneivestiri, va fi dezlegare la peste.
Anul acesta, sarbatoarea Invierii Domnului va cadea in 15 aprilie, insa romano-catolicii vor sarbatori cu o saptamana mai devreme, in 8 aprilie.
Sursa: Camelia Tocaci