Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
A curs din nou sange in castrul de la Porolissum, iar acesta nu a facut parte din butaforie, cum au fost sabiile gladiatorilor chemati sa lupte pentru distractia publicului ori bolovanii din plastic aruncati de pe ziduri de catre militarii cohortelor cantonate in zona. Sangele a curs din arcadele luptatorilor chemati sa recreeze bataliile care s-au dus in antichitate pe acest teritoriu, fiind ca o jertfa adusa inaintasilor care au facut ca localitatea salajeana Moigrad sa fie cunoscuta in lume pentru vestigiile sale.
La aproape 2.000 de ani dupa ce romanii au purtat lupte dure cu barbarii pentru apararea granitei Daciei, cel mai nordic bastion al Imperiului Roman a fost luat din nou cu asalt. Circa 1.000 de oameni din judetele Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud, Satu Mare si Maramures, dar si o multime de straini au fost prezenti in weekend la o manifestare care a capatat deja traditie. Evenimentul Porolissum Fest 2012 a captat atat atentia celor impatimiti de istorie, ci si a celor care au dorit sa urmareasca demonstratii militare, sa guste din preparatele dacilor si romanilor ori sa cunoasca stilul de viata din perioada Imperiului Roman.
Organizatorii de la Muzeul Judetean de Istorie Salaj au pus la punct un program divers in scopul promovarii patrimoniului cultural antic si a Complexului Arheologic Porolissum. Corina Bejinariu, director la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj, a declarat ca acest festival de reconstituire istorica este poate cel mai ilustrativ evenimet, cel mai reprezentativ pentru ceea ce inseamna valorificarea si sub o alta forma decat stiintifica a unui site arheologic, acest festival nu este unul de fabulatie sau de imaginatie, ci de reconstituire pentru ca se ancoreaza in realitatea istorica”.
Copii dupa monede romane, coifuri, opiate si alte obiecte dupa modelul celor din epoca romana au putut fi cumparate de vizitatori. Cea mai mare trecere au avut-o insa mancarurile dupa retete antice. S-au servit sfecla cu carne de pui, linte si lipii cu branza dar si vin aromatizat din pahare de lut. Copiii au fost invatati, de altfel, sa modeleze lutul, un stand fiind deschis special pentru ei. Cu ajutorul unui indrumator, acestia au invatat sa faca farfurii si cani, fiind extrem de absorbiti de activitatea lor. In tot acest timp, adultii s-au inghesuit la standurile cu mancare, iar in foarte scurt timp cele preparate dupa retete de pe vremea dacilor acestea au ramas cu ceaunele goale.
Punctul de maxim interes al festivalului de la Porolissum au fost luptele si demonstratiile militare ale romanilor, dacilor si barbarilor. Cohortele constituite din voluntari impatimiti de istorie le-au aratat spectatorilor tehnicile de aparare. Dacii au intrat apoi in scena, urmati fiind de triburile barbare, in fapt oameni obisnuiti care au decis sa formeze trupe de reconstituire istorica.
Totul s-a incheiat cu un asediu asupra portii principale a castrului Porolissum, inamicul principal fiind caldura excesiva pe care luptatorii, unii echipati in zale altii in balnuri si haine de lana, au fost nevoiti sa le suporte.
Printre cei prezenti la festival s-au aflat si jucatorii de turca din Sighetu Marmatiei, care au facut o demonstratie pentru spectatorii prezenti. Adrian Barlea, presedinte la Asociatia Clubul Sportiv de Turca Sighetu Marmatiei, a declarat ca s-a incheiat un parteneriat, iar in baza lui s-a ajuns la mediatizarea jocului pe care promotorii lui vor sa il omologheze ca sport.
Abia spre seara s-a incheiat festivalul, iar multi dintre cei prezenti si-au facut planuri si pentru la anul, mai ales ca organizatorii vor ca Porolissum Fest 2013 sa fie international, iar participantii trupelor de reconstituiri istorice sa fie adusi din toata Europa.
Sursa: Meda Muntean