”Noi recunoaștem, cu precădere în acest timp pascal, că Domnul înviat merge înaintea noastră chiar acolo unde se pare că nedreptatea și moartea ar fi învins”: a spus papa Leon al XIV-lea primind sâmbătă în audiență membrii fundației ”Centesimus Annus Pro Pontifice” și participanții la Conferința internațională ”A depăși polarizările și a reconstrui guvernare globală: bazele etice”, organizată cu ocazia adunării generale a fundației amintite.
Tema conferinței internaționale, a remarcat papa în discursul său, privește direct ”semnificația și rolul doctrinei sociale a Bisericii, instrument de pace și dialog pentru a construi punți de fraternitate universală”. Este important ca, în aceste timpuri, a spus pontiful făcând referință la mesajul din seara alegerii sale ca episcop al Romei, ”să ne ajutăm unii pe alții să construim punți, prin dialog și întâlnire, unindu-ne cu toții pentru a fi un singur popor mereu în pace. Acest lucru nu se improvizează: este o împletire dinamică și continuă de har și libertate pe care chiar acum, întâlnindu-ne, o consolidăm”.
Sfântul Părinte a amintit că deja papa Leon al XIII-lea, care a trăit într-o perioadă istorică de ”transformări epocale și impresionante”, și-a propus să urmărească țelul păcii ”stimulând dialogul social între capital și muncă, între tehnologie și inteligența umană, între diferitele culturi politice și între națiuni”. Mai recent, regretatul papă Francisc a folosit termenul ”poli-criză” pentru a arăta natura dramatică a conjuncturii istorice pe care o trăim, în care se observă o convergență de războaie, schimbări climatice, inegalități crescânde, migrații forțate și contrastate, sărăcie înjosită, inovații tehnologice impresionante și precaritatea muncii și a drepturilor.
”Asupra unor chestiuni de o asemenea relevanță”, a spus papa Leon al XIV-lea, ”doctrina socială a Bisericii este chemată să ofere chei de interpretare care să pună în dialog știința și conștiința, aducând în acest fel o contribuție fundamentală la cunoaștere, speranță și pace”. ”Doctrina socială a Bisericii”, a mai spus Sfântul Părinte, ”ne educă să recunoaștem că mai important decât problemele sau răspunsurile date acestora este modul în care le abordăm, cu criterii de evaluarea și principii etice și cu deschidere la harul lui Dumnezeu”.
Amplul și importantul discurs al papei Leon al XIV-lea a fost publicat integral AICI de Sala de presă a Sfântului Scaun.