Vezi VIDEO
Norma de hrana repartizata zilnic fiecarui bolnav internat in Spitalul Judetean este de 200-300 ml/masa, pentru care unitatea medicala cheltuie 7 lei. Cu aceasta suma, bucatarii institutiei trebuie sa se gospodareasca bine, in asa fel incat pacientii sa faca foamea in spital. Deocamdata, nu s-au inregistrat plangeri in acest sens, desi este cunoscut faptul ca majoritatea celor internati primesc alimente si de la rude. Potrivit responsabililor unitatii sanitare, sumele pentru mancarea pacientilor au ramas neschimbate de mai bine de trei ani.
Pentru micul dejun, pranzul si cina bolnavilor, bucatarii Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare trebuie sa se gospodareasca in asa fel incat sa multumeasca si pacientii, dar sa se incadreze si in cei 7 lei alocati pentru meniul zilnic. In cazul bolnavilor de cancer, suna este de 11,5 lei, pentru diabetici 12 lei, iar pentru copii 6 lei. Bucataresele pregatesc cate 800 de portii de hrana in fiecare zi.
“Incercam sa facem sa ne ajunga, din putinul care e, in functie de banii pe care-i avem. In medie, pregatim 750-800 de portii/zi. Asta fiind undeva intre 8-11 regimuri/feluri de mancare. Aici avem bolnavi care au diabet, arsi, lauze, oncologie, deci cu sare, fara sare, in functie de regimul pe care-l prescrie medicul. In functie de prescriere, unii au portie de 250 ml, altii au de 200, iar altii de 300”, spune Ioan Zola, coordonator bloc alimentar Spitalul Judetean.
Directorul medical al Spitalului Judetean crede ca majoritatea pacientilor este multumita de cantitatea si calitatea mancarii pe care o primeste. In ceea ce-i priveste pe mofturosi, seful spitalului spune ca acestia ar trebui sa se gandeasca ca nu vin la spital sa se ingrase.
“Sunt unii care s-au plans ca este prea multa mancare, sunt altii care au spus ca e prea putina. In spital vii sa-ti tratezi niste boli. Trebuie sa ai suportul necesar pentru a face fata tratamentului aplicat, dar in niciun caz nu vii sa te ingrasi aici. Unii s-au plans, intr-adevar, ca mancarea ar fi prea putina, dar depinde cu ce e invatat fiecare”, a spus
Sabin Nemes Bota, directorul Spitalului Judetean de Urgenta.
Pacientii recunosc ca mai cer si de acasa mancare, insa nu se plang de portiile pe care le primesc din spital.
“Mancarea este buna, tinand cont si de reducerile de cheltuieli materiale din sistem. In sectia asta primesti si medicatie. Nu trebuie sa vii cu ele de acasa. Bine, mai aduci, mai ales cand e vorba de copii, cand mai vii in vizita. Nimeni nu vine la spital cu mana goala, e ceva normal. Nu ca n-ar ajunge ca nici nu poti sa mananci mai mult cand esti bolnav”, a spus o pacienta.
“Se da regulat, la ore fixe, sunt cele trei mese regulate. Nu prea aduc de acasa, sa stiti, pentru ca avem aici destul”, a precizat si Doichita Letitia.
Regimurile alcatuite de medicii nutritionisti sunt particularizate pe diverse tipuri de afectiuni. Lauzele si persoanele arse primesc in plus fata de restul bolnavilor mere, lapte/miere. In cazul dietelor comune, pacientii primesc la masa supe, ciorbe, gulas, friptura si mancare de cartofi, orez sau taitei.
Sursa: Adina Timis