Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat, astazi, 5 iulie, ca nu exista riscuri pentru sanatatea publica pe litoralul romanesc, precizand ca a solicitat institutiilor din domeniul cercetarii si al protectiei mediului un raport privind situatia apelor marine din Romania.
Mihnea Costoiu a precizat ca a cerut sa fie realizat un raport cu privire la situatia apelor marine din Romania, precum si efectuarea de verificari cu privire la existenta unor riscuri similare in zona litoralului Marii Negre, dupa ce autoritatile de resort din Bulgaria au semnalat un posibil risc cu privire la sanatatea persoanelor aflate pe litoral.
„Pentru moment, datele stiintifice cuprinse in analizele periodice arata ca nu exista niciun risc pentru sanatatea publica a turistilor aflati pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificari suplimentare, ale caror concluzii vor fi comunicate publicului in cel mai scurt timp”, a spus ministrul delegat pentru invatamant Superior, Cercetare stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.
Calitatea apelor de imbaiere din Romania se afla permanent in atentia autoritatilor, fiind obiectul unor analize bilunare efectuate de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina, in colaborare cu Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral. Cele mai recente rapoarte nu indica existenta vreunui pericol public sau a unei contaminari a litoralului romanesc, a precizat Costoiu.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Constanta au anuntat, vineri, ca probele recoltate pana in prezent din apele Marii Negre, pe teritoriul litoralului romanesc, sunt in conformitate cu legislatia in vigoare, iar calitatea apei este „excelenta”.
Conform ultimului raport intocmit de specialistii DSP Constanta pentru perioada 23 – 27 iunie, calitatea apei de mare in zona Mangalia, care cuprinde statiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche, este „excelenta”.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica mai spun ca, in urma unei solicitari a Ministerului Sanatatii facute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei marii cu virusul hepatic A in zona litoralului bulgaresc, a fost suplimentata recoltarea de probe de apa de mare in zona limitrofa frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipa de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape marii in zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia si Saturn, rezultatele urmand sa fie prezentate dupa analizarea acestora.
Intr-un comunicat de presa transmis vineri dimineata, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informa cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre ca, potrivit informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.
Sursa: Mediafax