Avand in vedere temperaturile extreme cu depasirea indicelui de confort termic din ultima perioada, reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Maramures s-au intrunit, in dimineata zilei de azi, 12 iunie, si au elaborat un plan de masuri care sa vina in sprijinul cetatenilor afectati de canicula.
Masurile dispuse astazi, 12 iunie, de reprezentantii CJSU Maramures se refera la monitorizarea continua a situatiei create de canicula si seceta hidrologica; activarea comitetelor de coordonare a interventiei rapide; verificarea conditiilor igienico-sanitare si a starii de sanatate a angajatilor in conditiile din obiective de risc (tabere, unitati de alimentatie publica si de cazare); identificarea surselor suplimentare de apa.
De asemenea, s-a stabilit si asigurarea efectivelor si tehnicii pentru transportarea apei potabile si apei menajere in localitatile afectate de seceta; supravegherea surselor potentiale de poluare in scopul evitarii producerii de poluari accidentale.
Totodata, se vor amenaja si semnaliza corespunzator spatii racoroase dotate cu sisteme de ventilatie si asigurarea apei potabile, care se vor pune le dispozitia cetatenilor afectati de canicula
Patrulele mixte, formate din politisti si jandarmi, vor anunta, in cazul identificarii persoanelor efectate de canicula, in perioada executarii misiunilor, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, serviciile medicale de urgenta in vederea acordarii de ajutor de specialitate.
Inspectorii de munca vor verifica modul de respectare a prevederilor OG 99/2002 de catre angajatori pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
Medicii sfatuiesc populatia ca in perioada de canicula sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00.
Sa bea zilnic lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Ei recomanda consumul de fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este interzis consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), fiindca acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), datorita faptului ca acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei, este indicat sa ca cetatenii sa faca dusuri caldute, fara a se sterge de apa, iar daca incaperile din locuinte sunt dotate cu aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
Folosirea unei tinute adecvate alcatuite din palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Sunt de evitat activitatile din exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Persoanele varstnice, persoanele cu dizabilitati si copiii au nevoie pe perioada de canicula de o atentie speciala, prin oferirea in mod regulat de lichide, chiar daca nu le solicita.
Sursa: eMM.ro