Cutremurul s-a produs la ora 9, 15 minute si 20 de secunde. Datele oficiale au indicat ca fenomenul a avut loc la granita Ucrainei cu Slovacia si a avut magnitudinea de 4,6 pe scara Richter si s-a semnalat la 35 kilometri de de Ujgorod (Ucraina), 65 kilometri de Baia Mare, 110 de Kosice (Slovacia) si 615 kilometri de Kiev (Ucraina). Specialistii in fizica pamantului au precizat ca a fost un cutremur moderat, care s-a semnalat la 10 kilometri adancime.
Unda seismica s-a propagat la o distanta destul de mare si s-a resimtit in intreg nordul Romaniei. Maramuresul a fost cel mai puternic zguduit, locuitorii putand simti cutremurul de la Sighet si pana la Seini. Panica a fost mare nu doar aici, ci si in Baia Mare, unde asemenea fenomene au loc foarte rar.
Petru Dican, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures, se afla dimineata in mijlocul unei sedinte tehnice. ”Am simtit cum se cutremura si am crezut ca a avut loc o explozie, pentru ca efectele au fost asemanatoare. Am primit imediat telefoane din care mi s-a semnalat ca s-a simtit si acolo, si acolo. Am stiut atunci ca nu poate sa fie decat cutremur, tinand cont de suprafata mare.”
Secunde de panica intre blocurile din Baia Mare
Blocurile din oras s-au cutremurat timp de cateva secunde, iar oamenii au dat buzna afara pe strazi de teama ca acestea se vor prabusi peste ei. Cei mai speriati au fost baimarenii care stau ori lucreaza in blocurile turn si in institutiile cu peste patru etaje. Initial, unii nu au stiut ce se intampla. Locatarii au povestit ca au vazut cum brusc se cutremura geamurile, candelabrele incep sa se balangane, iar paharele de pe etajere sa se miste. Angajatii institutiilor de stat ori firmelor private, s-au trezit ca se plimba involuntar cu scaunele cu role prin birou si au vazut cum etajerele se departeaza de pereti.
Cateva secunde au fost suficiente ca mobila din apartementele de la etajele superioare sa se miste prin case, iar obiectele fragile sa se faca tandari. Din fericire, doar acestea au fost pagube, pentru ca verificarile desfasurate pe teren nu s-au semnalat alte daune. In urmatoarele minute dupa cutremur, toata lumea suna pe toata lumea ca sa afle ce s-a intamplat si daca au fost pagube, dar, mai ales, sa ii stie teferi pe cei dragi.
Baimarenii s-au temut de posibile replici
O echipa a ISU Maramures a plecat in inspectie pe teren pentru a constata eventualele pagube. Nu s-au raportat insa niciun fel de incidente in judet. Petru Dican a afirmat ca imediat dupa ce pamantul a inceput sa se zguduie pe numarul de la Protectia Civila au inceput sa se primeasca telefoane, in special de la cetateni din Baia Mare, care au vrut sa afle daca vor fi replici.
Cel putin zece persoane au sunat in primele minute de dupa cutremur, panicate de forta cu care s-a zguduit pamantul. La Ambulanta, in schimb, nu au existat solicitari din partea unor persoane care sa se planga ca ar fi suferit de pe urma seismului.
Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, una dintre cele mai inalte cladiri ale municipiului, s-a clatinat destul de tare, mai ales la etajele superioare. Cadrele medicale s-au panicat pentru ca oscilatiile au fost puternice, insa datorita faptului ca fenomenul a fost de scurta durata si-au revenit rapid.
Directorul medical al institutiei, Sabin Nemes Bota a declarat ca activitatea a decurs in conditii normale, iar aparatura nu a fost afectata in niciun fel, semn ca ”standardele de constructie de acum 35 de ani sunt valabile si acum”.
In schimb, la Camera de Comert si Industrie Maramures – o alta cladire inalta a orasului – lumea a dat buluc afara din birouri. Angajatele firmelor au fost cele mai tematoare si au stat afara minute in sir ca sa nu prinda vreo replica mai puternica a curemului. In alta zona, la aeroportul din Tautii Magheraus, de asemenea s-au resimtit zguduiturile, insa oficialii institutiei au declarat ca orarul de zbor nu a fost perturbat.
Seismul a trecut prin judet fara sa lase pagube
Populatia a fost nelinistita mai ales pentru ca asemenea evenimente sunt rare. In Maramures, zonele cele mai afectate au fost capitala de judet, localitatile Tautii Magheraus, Cicarlau, Seini. Si la Sighet s-a resimtit miscarea tectonica, insa aceasta nu a avut la fel de mare intensitate. Nu s-a impus insa evacuarea oamenilor pentru ca totul s-a petrecut in foarte scurt timp.
Seful ISU Maramures a declarat ca nu a fost nevoie de instituirea starii de alarma, dar ca s-a luat imediat legatura cu grupul tehnic care monitorizeaza asemenea fenomene la nivelul judetului. ”S-a intrat in dispozitiv. Membrii comisiilor ne-au informat ca nu sunt probleme. Structura de rezistenta a cladirilor si obiectivelor strategice nu a avut de suferit, distrugeri nu s-au semnalat deloc. Nu s-a cerut sa mergem sa evaluam pagube nici in Baia Mare, nici in alte localitati.”
Petru Dican a aratat ca in cazul in care ar fi fost raportate distrugeri ar fi fost necesara convocarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, dar situatia nu a fost de asa natura incat sa necesite luarea unei asemenea decizii. ”Exista un plan de interventie in caz de cutremure, pentru inlaturarea efectelor post-dezastru, dar sper sa nu fie nevoie sa il punem in aplicarea vreodata.”
Miscarea tectonica s-a simtit in tot nord-vestul Romaniei
In judetul invecinat, unda seisimica a fost resimtita atat in muncicipiul resedinta de judet, cat si in orasul Carei. Aurel Ulici, purtatorul de cuvant al ISU Satu Mare, a precizat ca intensitatea a fost mica. El a precizat ca nu s-au semnalat victime ori pagube materiale. ”Nu sunt raportate nici macar fisuri in pereti. De fapt, o singura persoana a sunat la noi sa ne intrebe ce anume s-a intamplat. Lumea nu si-a dat seama ca a fost cutremur, probabil si datorita faptului ca miscarile seismice sunt mai rare la noi.”
Autoritatile satmarene nu au putut sa indice intensitatea cutremurului. La Carei exista o statie seismica, insa aceasta nu functioneaza. Potrivit unor date neoficiale, aceasta este defecta de mai mult timp.
Nici de pe plan local, unde exista o statie seismica, la Apa Sarata, deschisa din 2004, nu s-au aflat informatii privitoare la intensitatea fenomenului inregistrat in Maramures. Singurele date au venit de la Bucuresti si din informarile specialistilor Institutului National de Fizica a Pamantului. Prima intrebare a autoritatilor judetene a fost aceea de a se afla daca exista posibilitatea unor replici, insa raspunsul a indus starea de calm.
Cutremurul nu creste pericolul in zona Vrancei
Valeriu Grecu, cercetator stiintific in cadrul Laboratorului de seismologie din cadrul Institutului National de Fizica Pamantului, a precizat ca zona de la intersectia Ucrainei, cu Slovacia si Ungaria si in care s-a semnalat epicentrul cutremurului nu este foarte seismica.
”Din 1900 si pana in prezent, in zona nu a fost niciun cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter. Statisticile arata ca din 1990 si pana acum s-au produs doar 10 cutremure moderate, ceea ce este foarte putin”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Valeriu Grecu. El a mai precizat ca in acest an nu a avut loc nici macar un seism moderat in zona subcarpatica aflata intre Ucraina, Slovacia si Ungaria.
Cercetatorul roman a declarat ca zona nu este una cu probleme, fiind cu mult mai putin seismica decat altele care interfereaza cu teritoriul Romaniei. Ca exemple au fost date cele de la Suplacu, Banatul, Valeriu Grecu precizand ca cea a Vrancei este de 1.000 mai seismica decat aceea care a afectat si Maramuresul.
Specialistul nu a putut sa precizeze daca miscarea seismica produsa joi dimineata in Ucraina ar putea avea influente asupra placilor tectonice din Vrancea. ”E greu de spus, dar pentru Vrancea si Romania nu e nicio problema”, a declarat el.
Sursa: Meda Muntean