Vezi VIDEO
Primariilor din Maramures li s-au retras din bugetele locale 10 milioane lei. Corectia bugetara a fost facuta de Ministerul de Finante, iar edililor li s-a spus ca acesti bani, care trebuiau sa le intre in bugetele pentru trimestrul 3, li se vor returna in trimestrul 4. Edilii se tem insa de ce e mai rau, pentru ca exista un precedent in acest sens. In 1999-2000, o decizie asemanatoare a lasat administratiile locale fara resurse financiare, iar primarii nu au mai vazut banii niciodata.
O dovada in plus ca nivelul teoretic al crizei economice a avansat si deja arde “degetele” Guvernului consta in decizia Ministerului Finantelor Publice de a retrage sume importante de bani din bugetele primariilor pe trimestrul 3.
Edilii din Maramures s-au trezit cu sume importante de bani mutate in bugetul din trimestrul 4, dar sefii administratiilor locale se tem ca nu vor mai vedea niciodata acei bani. Situatia are un precedent, in 1999-2000, tot intr-un moment de criza/tranzitie.
“Daca nu mai vin banii, va fi scandal!”
In Salsig, de exemplu, primarul Florian Luca a ramas, deocamdata, fara 600 milioane lei vechi, banii de cheltuieli curente. Nu mai indrazneste sa lanseze investitii si pune sub semnul intrebarii reparatiile ce trebuie facute la unitatile de invatamant in vederea inceputului de an scolar, de teama ca nu mai primi inapoi banii.
“O sa facem investitii, dar nu in trimestrul 3, cum trebuia. In urma deciziei luate de Ministerul de Finante, in Maramures au fost retrasa suma de 10 milioane de lei, din trimestrul 3 in 4. Noi, la scoli, am avut planificate 300 milioane lei vechi. O sa facem (n.r., lucrarile) in trimestrul 4, dupa ce incepe scoala. O sa cerem firmelor sa ne inteleaga, dar daca ei lucreaza si nu mai vin banii, va fi scandal. Altfel spus, in loc sa lucram acum, pe vreme buna, o sa lucram la toamna-iarna, cand o sa ninga si-o sa ploua”, a explicat primarul Florian Luca.
Precedentul si solutia din 1999
In comuna Arinis, primarul Gheorghe Muresan isi aminteste de un precedent, in anul 1999, insa atunci situatia a fost rezolvata printr-o compensare in trei, intre administratiile publice locale, firme si stat.
“Am in curs extindere trotuare in Arinis, dar ni s-a retras suma de 800 milioane lei vechi. Executantul va astepta, n-are alta solutie, dar mi-e teama sa nu-i pierdem de tot, n-am certitudinea… Ar putea fi o rectificare in minus, ramanem descoperiti pe salarii, investitii, iluminat public, tot… S-a mai intamplat in 1999 la fel. Si atunci ni s-au retras sume, a fost rectificare in minus, dar apoi ministrul Remes a facut un lucru bun. Tot ce-am avut noi datorii la firme, daca ei erau la randul lor datori statului, le-au stins datoriile in contrapartida cu lucrarile facute”, a mentionat primarul Muresan.
Situatia creata le da batai de cap edililor din judet. Conform deciziei Ministerului de Finante, fiecarei administratii publice locale i s-au retras din buget intre 500 si 900 milioane lei vechi, insa sunt si localitati mai pagubite. De exemplu, din bugetul comunei Coroieni s-au retras 4 miliarde lei vechi, iar din cel al Moiseiului, 2,2 miliarde lei vechi.
Sursa: Alexandru Ruja