Volumul premiat de UNESCO a fost lansat la sfarsitul lunii octombrie si contine reportaje despre cele mai interesante locuri ale Maramuresului. In carte sunt pomeninte drumetiile facute de Alec Portase in muntii Maramuresului, Rodnei, Tiblesului.
Sunt descrise zone putin cunoscute marelui public – trasee fascinante, cascade spectaculoase, pesteri ascunse – si sunt publicate interviuri cu personalitati ale vremii care vorbesc despre insemnatatea protejarii naturii, printre care se numara academicianul Dan Munteanu, profesorul Ioan Beres, dar si directorul revistei National Geographic – Romania, Cristian Lascu.
Jurnalistul maramuresean a declarat ca de 11 ani a inceput sa stranga reportajele, dar nu cu intentia sa le adune intr-o carte. ”Nu mi-am propus asta. Ideea a venit in timp. Dupa fiecare drumetie am scris cate un reportaj, iar cele mai interesante le-am selectat si le-am inclus in acest volum”, a spus autorul. El isi marturiseste iubirea pentru munte si spune ca din copilarie i-a placut sa faca drumetii.
Alec Portase a primit distinctia din mainile secretarului general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Alexandru Mironov, care, de altfel, l-a si anuntat de premiu si i-a lansat invitatia de a fi prezent la Bucuresti, la ceremonia de decernare a premiilor concursului ”Premiile Jurnalismului de Stiinta si Educatie”.
Gazetarul maramuresean nu este la primul moment important al carierei sale, pentru ca in anul 2003 Clubul Roman de Presa i-a acordat premiul pentru cel mai bun reportaj.
Sursa: Meda Muntean