Un prim instructaj pentru alegerile parlamentare cu primarii si secretarii localitatilor din Maramures au facut prefectul Sorin Rednic si seful Directiei de Statistica, Vasile Pop, in cursul zilei de azi, 26 septembrie. Legislatia pentru pregatirea si derularea procesului electoral este extrem de stufoasa, autoritatile avand de parcurs un teanc de acte normative in perioada imediat urmatoare.
Prefectul Maramuresului a aratat ca deputatii si senatorii se aleg in colegii uninominale, prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori.
La alegerile parlamentare din anul 2012 dreptul de vot se exercita pe baza actului de identitate: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul simplu insotit de orice alt document emis de autoritatile straine, care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor romani cu resedinta in strainatate; pasaportul simplu cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate; pasaportul diplomatic sau de serviciu, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice; carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
Cel mai tarziu la data de 25 octombrie 2012, structurile teritoriale ale Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date trebuie sa tipareasca si sa puna la dispozitia primarilor listele electorale permanente, in doua exemplare. Prevederile legislative prevad ca primarul este obligat sa comunice judecatoriei orice modificare in listele electorale permanente.
Pentru organizarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si a Senatului din anul 2008 s-a infiintat Registrul sectiilor de votare, administrat de catre Autoritatea Electorala Permanenta, cuprinzand delimitarea si numerotarea sectiilor de votare de pe teritoriul Romaniei. Sectiile de votare raman fixe, cu exceptia modificarilor ce necesita actualizarea, s-a mai precizat la intalnirea cu secretarii si primarii maramureseni.
Delimitarea sectiilor de votare se va stabili in termen de 30 de zile de la stabilirea datei alegerilor, cel mai tarziu la data de 9 octombrie 2012 de catre primari, impreuna cu prefectii si cu structurile teritoriale ale Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, fara ca acestea sa depaseasca limitele colegiilor uninominale pentru Camera Deputatilor.
Sursa: I.O.