Activitatea de spionaj este mai intensa la Bruxelles decat in aproape orice alt oras din lume, dupa cum a spus seful serviciului securitatii de stat din Belgia (VSSE), Alain Winants. “Vorbim nu de zeci, ci de sute, de cateva sute de agenti si ofiteri de informatii straini aflati la Bruxelles”, a afirmat Winants in primul sau interviu acordat media internationale. ”In Belgia, spionajul, spionajul rus si din alte tari, cum ar fi China, dar si altele, este la acelasi nivel ca in vremea razboiului rece. Suntem o tara cu o concentratie uriasa de diplomati, oameni de afaceri, institutii internationale – NATO, institutiile europene. Pentru un spion, e o veritabila pepiniera. Nu trebuie ratat”, a adaugat el.
Si Iranul are agenti la Bruxelles, dar si tari prietene ale Uniunii Europene, cum sunt Israelul ori SUA. Iar daca in cercurile de informatii circula gluma ca spionii iranieni isi spioneaza cel mai constiincios propriii ambasadori, agentii chinezi si rusi cauta informatii cu valoare comerciala si politica, dar si secrete militare ”clasice” ale UE. ”Unul din aspectele de care sunt interesate serviciile de informatii ale altor tari il reprezinta politica energetica a institutiilor europene”, a precizat seful VSSE.
Potrivit acestuia, spionii se prezinta de regula drept diplomati, ziaristi, oameni de afaceri, lobbyisti sau studenti si, pe langa colectarea de informatii, incearca si sa influenteze deciziile luate de liderii UE sau ai NATO. Se imprietenesc cu diferite oficialitati la seminarii si evenimente sociale in capitala europeana, dar nu incearca sa recruteze chiar in cladirile UE. Tintele lor sunt de regula ceea ce responsabilii cu securitatea din UE cuprind sub acronimul ”Mice”, de la Money, Ideology, Compromise, Ego – bani, ideologie, compromis, ego – persoane motivate de bani, care au idei radicale, care ascund secrete vinovate ori care se viseaza James Bond.
Seful VSSE mai spune ca serviciul sau este ”relativ mic raportat la gama larga de amenintari cu care ne confruntam”, ca nici serviciile de securitate ale UE si NATO nu dispun de suficient personal si ca Serviciul european de actiune externa (SEAE) este o tinta importanta pentru spioni. Creat de circa un an si jumatate, SEAE are delegatii pe plan international care lucreaza adesea in locuri cu servicii de informatii interne agresive, cum ar fi la Beijing, Damasc, Kiev, Moscova sau Tel Aviv, si care sunt considerate un punct vulnerabil al serviciului diplomatic european.
La Bruxelles circula zvonuri despre membri ai Consiliului UE, ai Comisiei Europene ori ai IntCen – departament al SEAE pentru care analisti din serviciile de informatii ale tarilor UE scriu rapoarte despre terorism si situatii de criza – care au fost supusi unor proceduri disciplinare interne pentru scurgeri de informatii. Alain Winants a dat insa asigurari ca singurul caz notabil de acest gen de cand se afla in fruntea VSSE, din 2006, este cel al lui Herman Simm. Simm, un oficial din Ministerul eston al Apararii responsabil cu schimbul de informatii clasificate cu UE si NATO, a fost arestat in 2009 pentru spionaj in favoarea Rusiei. Unul din contactele sale de la Bruxelles, potrivit unui inalt responsabil al UE, era un diplomat rus, Vasili Cizov, chiar fiul ambasadorului rus pe langa UE Vladimir Cizov.
Potrivit serviciului eston de securitate Kapo, Simm a livrat serviciului rus de informatii externe SVR aproape 3.300 de documente interne estone, intre care 386 despre sistemele de comunicatie, de contrainformatii ori politica de aparare ale UE si NATO, unele dintre ele purtand mentiunea Confidential – UE sau Secret – UE. Seful diviziei de contrainformatii a Kapo, Aleksander Toots, a intarit cele spuse de Winants in sensul ca, in materie de spionaj, razboiul rece nu a luat sfarsit. ”Suntem foarte siguri ca serviciile de informatii rusesti dispun de efective in toate tarile UE, proportionale cu dimensiunile tarii”, a afirmat acesta.
In ce-l priveste, ambasadorul rus la UE Vladimir Cizov a calificat drept ridicol cazul Simm, apreciind ca acesta ilustreaza prejudecatile care se mentin despre Rusia, dar si despre China, pentru a conchide ca unele din noile state membre ale UE inca nu au scapat de fobiile trecutului.
Sursa: Agerpres